Ystad Fria Läroverk bygger helt ny skola

pressrelease

2022-02-09, 08:00

Hösten 2024 flyttar Ystad Fria Läroverk in i helt nybyggda lokaler vid Arenaområdet. Elever som börjar gymnasiet nu till hösten kan se fram emot att gå sitt sista år och ta studenten på den nya adressen.

Ystad Fria Läroverk har funnits i de nuvarande lokalerna på Regementsområdet sedan 2003 och ser många fördelar med att hösten 2024 få flytta in i moderna och ändamålsenliga lokaler i fonden av det nya aktivitets- och rörelsestråket som skapas i området.

– Den nya skolan är specialbyggd för Fria Läroverken och ger oss möjlighet att växa och öka antalet elever. Det centrala läget nära Stadsbiblioteket och Ystad Arena har också en naturlig koppling till vårt koncept ”för studier och träning” som öppnar nya möjligheter för både elever och pedagoger, säger Anders Wramnell, rektor Ystad Fria Läroverk.

Den nya skollokalen utvecklas av fastighetsägaren Hemsö som en del av ett större byggprojekt i Arenaområdet. Första steget är bygglov och därefter byggstart under andra kvartalet 2023. Hemsö har stor erfarenhet av att bygga skollokaler och utvecklar varje år flera nya skolor och andra samhällsfastigheter.

– Det är roligt att vi nu har fått möjlighet att skapa en helt ny gymnasieskola och att vi kan erbjuda fler skolplatser i Ystad. Fria Läroverken bedriver idag gymnasieskola i våra lokaler på Regementet och nu får de möjlighet att utbilda fler elever vid Arenan, säger Robert Cardell, projektutvecklare på Hemsö.

I den nya skolan som ritas av arkitektbyrån FOJAB, kommer klassrummen att ha textilmattor vilket sänker ljudnivån och skapar en bra arbetsmiljö för elever och personal. Förutom klassrum och skolbibliotek, kommer eleverna att ha tillgång till olika typer studieytor i de allmänna utrymmena på skolan. I entréplanet skapas en generös och välkomnande huvudentré. Innanför dörrarna kommer det finnas ett café och på framsidan mot torget planeras det för sittmöjligheter utomhus.

– Arenaområdets byggnader är alla i svart plåt. Fasaderna är relativt slutna med några få större glaspartier. Den nya gymnasieskolan kommer att bli en öppen och stolt byggnad som ska lysa upp och förstärka områdets identitet och tillföra nya funktioner som uppmuntrar till rörelseglädje både inne och ute, berättar Charlotte Kristensson, arkitekt och ansvarig för Kunskapsmiljöer på FOJAB.

Presskontakt

Relaterat material