Vi storsatsar på skolmaten

pressrelease

2019-12-19, 08:00

Som en del i Fria Läroverkens konceptutveckling gällande studier och träning, har vi på våra skolor med eget kök, implementerat en app där eleverna själva bestämmer hur deras egna unika lunchmeny ska se ut för veckan. Konceptet har genererat fler och nöjdare restaurangbesökare samt elever som har energi till att nå bästa möjliga studieresultat. Appen heter Mitt Käk och är en del av ett samarbete som huvudmannen har med Sofia Nordell, grundare av företaget Mitt Käk.

– Vi vill att våra elever ska få maximala förutsättningar till att lyckas och orka med både studier och träning. Eleverna har visat ett stort intresse för konceptet och gillar att själva få välja vad de ska äta till lunch, säger Sofia Nordell, även restaurangchef inom koncernen Fria Läroverken.

Enligt Sofia Nordell utmanas majoriteten av Sveriges skolor i att få alla elever att äta sin skollunch och samtidigt slängs sammanlagt 80 ton skolmat per dag i Sverige, mycket på grund av att personalen har svårt att beräkna hur många lunchgäster de har och vilka alternativ som uppskattas av eleverna.

Sofia Nordell har med sitt företag lyckats öka nöjdheten och därmed närvaron i flera av Sveriges skolrestauranger men hon har också minskat mängden matavfall och därmed skolrestaurangernas miljöpåverkan.

– Under 2019 genomlyste jag Frias verksamheter kopplade till skollunchen och jag tittade då bland annat närmre på skolornas dåvarande menyer och näringsberäkningar samt kartlade service och logistik. Samarbetet mellan mig och skolorna mynnade ut i strategier som idag hjälper dem att driva mer framgångsrika verksamheter kopplade till skollunchen.

Fria-eleverna i Linköping, Norrköping och Malmö beställer idag sin skollunch genom Mitt Käk-appen i vilken det dag för dag listas ett stort antal alternativ som eleverna kan välja mellan. Eleverna gör sin beställning inför varje kommande vecka och skolrestaurangen vet redan då exakt hur många portioner de ska handla och laga för.

– Vi jobbar ständigt med att utveckla vår verksamhet och skollunchen ser vi som ett av våra utvecklingsområden. Vi är stolta över att idag erbjuda både elever och personal de fördelar som vi anser att konceptet kring Mitt käk genererar, säger skolornas rektorer.

Karlstad Fria Läroverk anammar konceptet från och med hösten 2020 då man samtidigt förvärvar den restaurang som ligger i byggnaden för att bedriva en egen skolrestaurang där maten lagas från grunden.

Så fungerar det

 1. I början av veckan beställer eleverna nästa veckas meny. Varje dag erbjuds totalt 6 olika alternativ:
  – Dagens alternativ
  – Vegetariskt alternativ
  – Stående alternativ
  – Ost- och skinksallad
  – Kycklingsallad
  – Vegetarisk sallad
 1. Kökspersonalen handlar råvaror och lagar rätt mängd lunch efter elevernas beställningar.
 2. Eleverna äter den kommande veckan efter den unikt valda menyn.