Polisen tränar i verklig skolmiljö hos Norrköping Fria Läroverk

news

2021-12-13, 13:43

Norrköping Fria Läroverk lånade ut sina lokaler till polisen som genomförde en övning på skolan under kvällstid.

Under ett par timmar övade ett tiotal poliser så kallad taktisk inbrytning och genomsök på skolan samt eliminering av gärningsman. Polisen agerade själva statister i alla roller i övningen.

– Att polisen fick möjligheten att öva PDV-scenario på en riktig skola är ovärderligt. Polisens träningsmiljöer erbjuder inte samma nivå av realism som en riktig skola gör. Lokalerna är ofta väldigt komplexa, svåra att genomsöka och arbeta säkert i. Möjlighet att träna i sådana lokaler är från vårat perspektiv nyttigt på alla nivåer, säger polisinspektör Björn Wessman, Yttre befäl Norrköping.

På plats för att observera fanns också skolans rektor Peter Warma och Watmas säkerhetsansvarige Ronny Ståhling.

– Jag ser det här som en del av vårt förebyggande arbete mot hot och våld och vi lär oss mycket om våra skollokaler genom att ha polisen här, vilka eventuella svagheter lokalerna har och hur vi kan göra dem säkrare, säger Peter Warma.

Watma Education som är huvudman för Norrköping Fria Läroverk har under hösten utbildat medarbetare inom Fria Läroverken, Nordic International School, KF-utbildning och Kunskapscompaniet i krisberedskap och hur man bör agera på skolan exempelvis vid en brand eller inrymningssituation, som kan bli aktuell om en skola attackeras.

– Man skulle förstås önska att övningar av det här slaget inte behövdes, men om det värsta inträffar så behöver vi inom skolan vara väl förberedda. Alla våra skolor har också tillgång till CoSafe, en app för incident- och krishantering som kan användas för larm och kommunikation om något allvarligt skulle inträffa, berättar Ronny Ståhling, säkerhetsansvarig inom Watma Education.

Presskontakt

Relaterat material