Angelica Larsson

Angelica är kurator på Ystad Fria Läroverk: “Vi har roligt här”

Socionomen Angelica Larsson har arbetat som kurator på Ystad Fria Läroverk i fyra år. Hon beskriver en skola som elever och medarbetare är stolta att tillhöra, en plats där det händer mycket och där träning och studier går hand i hand.

– Under min tid på Ystad Fria Läroverk har skolan utvecklats väldigt mycket och jag tror att vårt koncept är nyckeln till att det är en så positiv känsla på skolan. Våra elever kommer hit för att de vill kombinera studier och träning vilket skapar en stark gemenskap.

Genom ett samarbete med gymkedjan Nordic Wellness, som flera av Fria Läroverkens skolor har, får alla elever på skolan ett Sverige+ kort och kan därmed nyttja alla Nordic Wellness gym i hela Sverige. Samarbetet innebär även att medarbetare på skolan får ett väldigt förmånligt pris på samma medlemskap.

– Vi i personalen har också anammat konceptet och tränar på samma ställe som eleverna. Det skapar fler kontaktytor och jag tror det har bidragit till den härliga stämningen vi har på skolan, säger Angelica Larsson.

Kunskapsutveckling är en av koncernens grundvärderingar och enligt Angelica är det i fokus för elevhälsoteamet.

– Elever som inte mår bra eller känner sig trygga är inte mottagliga för kunskap. Självklart är det viktigt för oss att finnas där för eleverna eftersom det är viktigt för dem och deras utveckling. Men det är också en viktig del av att hjälpa eleverna lyckas i skolan.

Som en del av arbetet med att stötta anställda och skapa möjligheter för att utvecklas har koncernen lanserat Watma Academy. Det är ett utrymme där medarbetare får möjlighet att ta del av arbetsmaterial men också kan träffa andra i samma yrkesroll.

– Vi kuratorer träffas ungefär en gång varannan vecka och diskuterar olika svårigheter vi har upplevt eller bollar utmaningar som vi försöker lösa. Det har varit väldigt lyckat och är viktigt för oss. Fria Läroverkens ledning är tydlig med i vilken riktning man vill att skolan ska utvecklas, men det finns också alltid utrymme för att komma med förslag, det gillar jag.

När Angelica tänker tillbaka på roliga minnen hon haft på skolan erinrar hon de många temadagarna och när alla medarbetare på skolan gjorde “Jerusalema challenge”.

– Temadagarna är ett par gånger per termin. Nu senast hade vi “Suit up day” och eleverna tycker det är så roligt. Vi har roligt här och det är en familjär och snäll stämning i luften.

Hon avslutar:

– Jag trivs väldigt bra och jag tycker att vår skola verkligen har något unikt. Det är gemenskapen, konceptet ambitiösa studier och träning och en ledning som stöttar oss på skolorna. Jag är stolt över att arbeta här och så vet jag att mina kollegor också känner.

Namn: Angelica Larsson
Yrke: Kurator på Ystad Fria Läroverk
Varför jobba på Fria Läroverken? Gemenskapen, konceptet ambitiösa studier och träning och en stöttande ledning.

Mer läsning

Vill du träffa fler som arbetar på Fria Läroverken?

Vi finns till för att fler ska få tillgång till riktigt bra utbildning. Klicka på knappen nedan för att träffa fler av våra medarbetare!

En karriär på Fria Läroverken»