Ann Tillberg – årets UF-lärare i Blekinge/Bromölla

news

2022-04-19, 17:01

När årets vinnare i Ung Företagsamhet i Blekinge/Bromölla presenterades fanns Fria Läroverken med bland pristagarna. Ann Tillberg, lärare i handelsämnen på Karlshamn Fria Läroverk, blev utsedd till ”Årets lärare” i distriktet.

Ann Tillberg har jobbat med Ung Företagsamhet (UF) på skolan sedan 2014. Hon vet också exakt vad det innebär för eleverna, eftersom hon själv drev ett UF-företag under den egna gymnasietiden.

Ann ser en enorm utveckling hos de elever som driver företag under ett läsår. Eleverna får med sig såväl kunskaper inom ekonomi, entreprenörskap och försäljning som träning av sina sociala förmågor. Genom att driva UF-företag får eleverna också träning i att planera över tid, att arbeta entreprenöriellt, tänka innovativt och vara kreativa.

– När jag utvärderar med elever säger alla att de gjort saker under sitt UF-år, som de aldrig trodde sig klara av. Och jag ser själv hur eleverna växer som individer och tränar sina förmågor för framtiden. De träffar också tongivande personer inom näringslivet som är viktiga för dem under skoltiden men även efter sin examen, som referenser på olika sätt.

  Det roligaste med UF-företagande tycker Ann är att se elever komma på affärsidéer och utvecklas som individer.

  – Att se eleverna pitcha sina affärsidéer i ett Draknäste med personer från näringslivet i juryn, gör mig alltid stolt och ofta med en tår i ögat av glädje över deras prestationer. Att få följa eleverna genom denna utveckling gör mig också till en bättre lärare varje dag. Och det är ju alltid en lärares ”halleluja-moment” när elever ”glömmer bort” att det är skola, och brinner för det de gör, menar Ann.

  Vinsten innebär att distriktet nominerat Ann till SM i UF som avgörs i Göteborg i slutet av maj. Hur det ska gå där, är dock inget som Ann går runt och funderar på.

  – Jag är bara glad att bli uppmärksammad för mitt arbete i Blekinge och känner mig stolt att få sätta vår skola på kartan, bland en massa större skolor med lång tradition av UF.

   Juryns motivering löd:

   ”Med en tro på entreprenörskap motiverar och inspirerar hen eleverna till att utveckla sig själva. Genom flexibilitet, en stark drivkraft och en positiv anda skapas de bästa förutsättningarna för eleverna medan hen alltid finns tillgänglig som en stöttande pelare.”

   Presskontakt

   Relaterat material