Välkommen till FRIA – HT20

Hej!

Mitt namn är Marie Lundeborg och jag är rektor på Linköping Fria läroverk. Jag vill passa på att ge dig lite information inför din skolstart så att du är redo när vi äntligen träffas efter sommaren.

Den 18:e augusti börjar din resa hos oss på Linköping Fria Läroverk. Du har säkert massor med tankar och frågor om skolstarten och om dina kommande år hos oss. Denna sida är ett sätt för oss på FRIA att ge dig information och tips, och därmed bästa möjliga start på ditt gymnasieäventyr.

Vi gör detta genom att utgå från vår värdegrund, det vill säga våra tre T:n: Trygghet, Tydlighet, Träning.


Trygghet

 • Introduktionssamtal
  Redan veckan innan skolstart så kommer vi bjuda in dig och dina vårdnadshavare på en första individuell träff med oss. En chans för er att ställa frågor och ge eventuell extra information till oss. Vi kommer under sommaren lägga upp en möjlighet till tidsbokning här.
 • Mentor
  Ni kommer direkt att upptäcka att Kenneth, heltidsmentor för årskurs 1, är en viktig person för er skolgång. Han kommer att vara den person ni alltid kan vända er till och som alltid har 100% fokus på ert välmående och er skolgång. Vill ni träffa Kenneth redan nu? Kolla videon här
 • Camp FRIA
  Under någon av första veckorna tar vi bussen till Brokind. Där väntar strapatser och team-building som arrangeras av personal och BF-elever. En fantastisk chans att börja bygga starka och trygga klasser och en chans för personal och elever att lära känna varandra. Hur såg det ut förra året? Kolla videon här.
 • Lära känna ditt program
  Att snabbt lära känna både klasskamrater och personal är viktigt för tryggheten. Men att lära känna sin utbildning och sitt program är också viktigt. Därför kommer första skolveckan innehålla flera aktiviteter som inte är ”vanlig” undervisning utan som istället är till för att visa upp vad just ditt program innebär och hur de 3 åren kommer att se ut.
 • FRIA – kampen
  Under alla tre åren kommer klasserna med jämna mellanrum tävla mot varandra i en stor variation av aktiviteter. Fokus ligger på glädje och gemenskap. Allt för att stärka klassammanhållningen men också för att öka trivseln i allmänhet. Första tävlingen genomfördes ju redan under Uppstartsträffen den 23/4.

Tydlighet

 • Skolan börjar 18:e Augusti
  Även om första veckan som sagt kommer att innehålla flera aktiviteter som inte är ”vanlig” undervisning så är det viktigt att du från början plockar fram den bästa versionen av dig själv. Skolan startar direkt och det är därför viktigt att vi tillsammans skapar goda vanor. Rätt tid, rätt plats, rätt utrustning, rätt beteende är grunden till ambitiösa studier.
 • Matematik
  Ser vi tillbaka på tidigare år så märker vi att de matematikkunskaper och de studievanor som ibland finns med från grundskolan inte räcker för att klara av kraven och tempot på gymnasienivå. Är du själv osäker på hur du ligger till? Under sommaren kommer vi lägga material via en länk här där du kan testa dina kunskaper och få tips och hjälp.

Träning

 • Är du redo?
  Vi är ju gymnasieskolan ”För Studier och Träning”. Vi har därför som ambition att alla våra elever ska se fördelarna med och därmed vilja utnyttja den fantastiska möjligheten att kombinera just studier och träning. Oavsett om du redan tränar på elitnivå eller om du precis ska börja träna, så är kanske sommarträning är en bra ide? Använd länken här för tips och träningsprogram.
 • Kost och träning
  En bil behöver bensin och din kropp behöver näring. Ska du orka med både studier och träning, både i sommar och under dina tre år hos oss, så är det viktigt att du äter ordentligt. Men hur ska du tänka? Kolla på den här videon om äta-träna-vila.

Hoppas att den här informationen har hjälpt dig att räta ut eventuella frågetecken. Du kommer under juli månad få Uppstartshäftet hemskickat till dig. Fyll i blanketterna och ta med dem till skolstarten.

Ha en fantastisk sommar, så ses vi i augusti. Jag ser fram emot att träffa dig!

 

Rektor Marie