Ekonomi

Ekonomi / Juridik

På Ekonomiprogrammet erbjuder vi en varierad undervisning som ligger nära verkligheten. Eleverna förbereds för vidare studier på universitet och ett framtida yrkesliv som till exempel jurist, ekonom eller företagare.

Nyhet! Vi erbjuder även en engelskspråkig profil på Ekonomiprogrammet. Besök eller kontakta oss så berättar vi mer!

Poängplan

Studera på Karlstad Fria Läroverk?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

Genom praktik, gästföreläsningar och företagsbesök får våra elever chansen att få en inblick i de yrken som en ekonomiutbildning kan leda till. Vi har också ett samarbete med Handelshögskolan på Karlstads universitet som innebär att eleverna får chansen att delta på universitetsföreläsningar redan under sin gymnasietid. Hos oss får du även möjligheten att bli diplomerad gymnasieekonom vilket ger bra förutsättningar för en framtida karriär som ekonom. Vi har många års erfarenhet av Ung Företagsamhet och har flera gånger blivit utsedda till bästa skola i Värmland när det gäller företagande. Skolans elever har också vid åtskilliga tillfällen vunnit priser i UF-sammanhang både regionalt och nationellt.

Vi erbjuder både inriktningen Ekonomi och inriktningen Juridik. Valet av inriktning görs inför årskurs 2. Vid översök till någon inriktning kan eleverna komma att skiljas åt utifrån sina betyg i årskurs 1.


Samarbete med Karlstads universitet

Vi samarbetar med Handelshögskolan på Karlstad universitet för att du som elev redan på gymnasiet ska lära känna universitetet och bli väl förberedd för vidare studier. Detta innebär bland annat att du som elev kommer att få prova på ordinarie undervisning och föreläsningar på universitetet redan under gymnasiet!


Möjlighet att göra praktik

På Karlstad Fria Läroverk erbjuds alla elever på ekonomiprogrammet, oavsett inriktning, möjligheten att göra praktik. Vi erbjuder detta för att vi är övertygade om att kombinationen av teori och praktik är det bästa sättet att lära sig saker på riktigt.


Diplomerad gymnasieekonom

Karlstad Fria Läroverk och Ekonomiprogrammet har från och med i våren 2013 blivit en diplomerad gymnasieskola. Detta innebär att du som läser ekonomiprogrammet hos oss har möjligheten att bli diplomerad gymnasieekonom vilket är en merit på din CV och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.
Du kan läsa mer om diplomerad gymnasieekonom på deras hemsida: https://www.gymnasieekonom.se/elever


Efter gymnasiet

Programmet ger behörighet till de flesta kurser och program på universitet och högskolor, som exempelvis:

  • Civilekonomprogrammet
  • Juristprogrammet
  • Fastighetsmäklarprogrammet

Vanliga yrken efter ekonomiska och juridiska studier är bland annat:

  • Marknadsförare
  • Advokat
  • Projektledare
  • Fastighetsmäklare
  • Revisor
  • Egenföretagare
  • Företagsledare

Dina tre år på Ekonomi

Första året

Du får en bred förståelse för ämnet, du fokuserar på ekonomi och företagande samtidigt som du läser många förberedande kurser inför en högskoleutbildning. I kursen företagsekonomi får du pröva på olika delar inom ekonomi såsom entreprenörskap och marknadsföring.

Andra året

Du fördjupar dina kunskaper inom ekonomi i kurser som marknadsföring och entreprenörskap. Du kommer också att få möjligheten att driva UF-företag och tillämpa dina kunskaper inom ekonomi. Samtidigt fortsätter du att läsa universitetsförberedande kurser som samhällskunskap, matematik och engelska.

Sista året

Du läser kurser som psykologi och ledarskap eller affärsjuridik, rätten och samhället och psykologi 1 och 2, beroende på inriktning, för att göra dig förberedd inför både vidare studier och ett framtida yrkesliv. Dessutom har du möjligheten att själv påverka din utbildning genom individuella val och ditt gymnasiearbete. Dina val kan hjälpa dig att uppnå en särskild behörighet för högskolan, ge dig möjlighet att specialisera dig inom särskilda delar av ekonomi/juridikområdet samt uppfylla kraven för att bli diplomerad gymnasieekonom. Du får också gå ut på praktik och pröva på olika yrken och knyta kontakter på arbetsmarknaden inför framtiden.