Forskning om pulshöjande träning

Vi pratar ofta och gärna om att pulshöjande träning gör dig mer stresstålig, kreativ, fokuserad och anpassningsbar. Här reder vi ut hur detta funkar. Välkommen till den mänskliga hjärnans fantastiska värld.


Bli bättre på att fokusera

Vår hjärna utsätts hela tiden för sinnesintryck och behöver därför alltid sortera och filtrera. Merparten av intrycken är i stunden överflödiga, men vissa är viktiga – som att kunna läsa texten i en bok eller lyssna på vad någon säger. Vi människor har olika svårt för detta i olika situationer.

Vad händer i vår kropp när vi tränar? Under och efter ett pulshöjande träningspass ökar nivån av hormonet dopamin. Detta hormon har flera funktioner. Det får oss till exempel att må bra och att känna lycka, men det hjälper även vår hjärna sortera bort onödig information från omvärlden. Resultatet är att vi blir mer fokuserade.

Kan alla bli mer kreativa?

Att vara kreativ handlar om att kunna använda en stor mängd information och göra något nytt av det. Detta kräver en flexibel hjärna. En viktig del av vår hjärna heter thalamus och fungerar som en dörrvakt för den mängd av sinnesintryck vi ständigt utsätts. En perfekt balanserad funktion hos thalamus är alltså avgörande både för koncentration och kreativitet.

Vad händer i vår kropp när vi tränar? Dopamin är viktigt för thalamus. Träning ökar mängden dopamin men gör även kroppens dopaminsystem mer fininställt. Ett pulshöjande träningspass ökar hjärnans kreativitet. Om du tränar på morgonen,  blir du mer kreativ under kommande lektioner.

Så blir du bättre på att hantera stress

Stress är livsviktig för vår överlevnad. I hjärnans finns därför varningssystem som snabbt kan uppfatta fara, skapa stress och därmed göra oss redo att fly eller slåss. För att hjärnan inte ska varna i onödan har vi dock även ett lugnande system, lite som att hjärnan både har gas och broms. Men om en person utsätts för stress under längre tid, kommer stresshormonet kortisol gradvis förstöra den viktiga bromsen.
Personen kommer då lättare känna stress även i situationer som egentligen inte är farliga.

Vad händer i vår kropp när vi tränar? Efter ett pulshöjande träningspass sjunker nivån av kortisol och fortsätter vi träna under en längre period blir effekten allt större. Stressbromsen skyddas, stressen minskar och vi får helt enkelt lättare att hantera vardagen.

Den anpassningsbara hjärnan

Hjärnan är som mest anpassningsbar under våra första levnadsår och skapar då med lätthet nya viktiga kopplingar mellan hjärncellerna. Vi har ju en hel värld att förstå och att upptäcka. Sedan avtar denna förmåga för varje år som går. Det gör hjärnan mer effektiv, men samtidigt försvåras vår förmåga att anpassa oss till nya situationer.

Vad händer i vår kropp när vi tränar? Pulshöjande träning sänker nivåerna av hormonet GABA, ett hormon som håller hjärnan lugn men som samtidigt försvårar för hjärnan att utvecklas. I skolan tjänar vi på att hjärnan kan fortsätta att anpassas, precis som den kunde när vi var små. Då behövs ibland en sänkning av GABA-nivåerna, och pulsträningen löser detta.