Karlstad Fria Läroverk

För studier och träning

Karlstad Fria Läroverk är gymnasieskolan för studier och träning. Vi brinner för att göra dig till den bästa versionen av dig själv. Vi lägger stort fokus på träning och fysisk aktivitet eftersom vi är övertygade om att det är viktigt för att göra studierna framgångsrika. Forskningsresultat från hela världen stödjer det och visar att den som regelbundet utövar pulshöjande träning ger sig själv de bästa förutsättningarna för att ta sig an olika utmaningar. Som elev hos oss kan du därför räkna med att lägga tid inte enbart på studierna utan också på träning. Välkommen!

Om skolan

Rundtur i våra lokaler

Bild

Information gällande covid-19

Vi följer myndigheternas rekommendationer med anledning av covid-19. Här hittar du information om hur vi förhåller oss till covid-19. Är du vårdnadshavare eller elev på skolan? På SchoolSoft samlar vi löpande information. Vänligen kontakta Ellinor Westh om du saknar inlogg.

Uppdatering 2021-01-25: Vi planerar för fortsatt delvis undervisning på distans. From v.5 är en åk i taget på plats i skolan. Under v.5 är åk 3 på plats i skolan, v.6 är åk 2 på plats och v. 7-8 är åk 1 på plats. Mer information ges via SchoolSoft. Efter sportlovet v. 9 kommer det göras prioriteringar utifrån smittläget i regionen och utifrån skolans egen analys av situationen.

Bild

Stort intresse för att studera på Karlstad Fria Läroverk

Intresset för Karlstad Fria Läroverk har i årets preliminärval varit stort med många förstahandssökande.

Läs mer här.

Bild

Vi deltar i innebandystudie

Hösten 2020 inleds en ny studie under ledning av bla Svenska innebandyförbundet samt universitet och högskolor. Frias NIU-elever kommer delta i studien vars syfte är att undersöka hur träningsbelastning, hälsovanor, stressymptom samt fysisk prestation påverkar risken för idrottsskador hos innebandyspelare. Läs mer här och här.

Bild

Vi expanderar!

Karlstad Fria Läroverk genomgår nu flera större ombyggnationer för att möta det ökade intresset som finns för att studera vid skolan. Bland annat byggs en helt ny skolrestaurang med tillhörande elevcafé och eget tillagningskök. Läs mer här.

Bild

Vi startar inriktningen Teknikvetenskap

Från och med hösten 2020 breddar vi vår Teknikutbildning. Det innebär att vi då erbjuder 2st inriktningar på Teknikprogrammet: Informations- och medieteknik samt Teknikvetenskap (nyhet). Här hittar du poängplanen för programmet.

Bild

Vi storsatsar på skolmaten!

Från och med hösten 2020 startar vi en egen skolrestaurang och lagar maten från grunden. Samtidigt inför vi ett koncept där vi ökar valmöjligheterna för eleverna och låter dem bestämma och beställa sin lunch i förväg. Allt via en app. Läs mer här.

Bild

Rekordmånga besök!

I oktober 2019 genomförde vi årets första Öppet Hus där vi hade rekordmånga besökare. Flera hundra personer valde att besöka oss för att höra mer om vårt koncept kring studier och träning. Varmt välkomna tillbaka!

Bild

Vi startar engelsk profil på Ekonomiprogrammet

NYHET! Hösten 2020 kan gymnasieelever på Ekonomiprogrammet välja att läsa delar av sin utbildning på engelska. Med nysatsningen ”Engelsk profil” vill vi erbjuda eleverna en ännu bredare utbildning. Läs mer här.

Bild

Bra resultat i årlig enkät

Samtliga gymnasieelever i åk 1 i Karlstads kommun har under 2019 besvarat den årliga KBU-enkäten som handlar om hur de upplever sin skola. Karlstad Fria Läroverk är en av de skolor som får bäst resultat i enkäten! Till exempel är helhetsintrycket av skolan och viljan att rekommendera skolan till andra 4,4 på en 5-gradig skala. Läs hela rapporten här och här.

Bild

Bäst i Sverige på tjänster

I Sverigefinalen av Ung Företagsamhet (UF) 2019/2020 kammade Fria hem både förstaplatsen och andraplatsen i kategorin ”Årets tjänst”!

1. Fast Park UF – Albin Samuelsson (tillsammans med Vanessa Eklund från Tingvalla)
2. Quality Coffee UF
– Ella Johansson och Johanna Brink

Bild

”Det blir aldrig tråkigt på Fria, det är alltid något på gång!”

William Svensson och Philippa Sveder, elever på Karlstad Fria Läroverk

Bild

Alumnintervju

Adina Alfredsson har tidigare studerat på Karlstad Fria Läroverk och har sedan studenten fortsatt kombinera studier och träning. Idag studerar hon Civilekonomprogrammet på Karlstads universitet och elitsatsar på Innebandy i Karlstad IBF. Läs hela intervjun här.

Bild

”De längre arbetspassen är en stor fördel på Naturprogrammet. Vi får bra feedback från lärarna och presterar bättre.”

Elever på Naturprogrammet, Åk 2

Bild

”Som lärare i både idrott och historia kan jag verkligen se fördelarna med vårt koncept. Träning på dagtid gör att eleverna kan fokusera bättre och nå längre i sina studier.”

Pontus Hultén, lärare

Bild

Nöjda elever med en hög andel examensbevis

Vi är en av de skolor i Karlstad med högst elevnöjdhet och en stor andel av våra elever når sina examensbevis. Vid Skolinspektionens senaste besök på skolan gjordes inga anmärkningar. Här berättar vi mer om vårt kvalitetsarbete.

Bild

Elevreportage

Redan under gymnasietiden skrev Joel Eriksson Ek på ett kontrakt med Färjestad BK för att därefter bli NHL-draftad av Minnesota Wild. Hockeyn tog upp en stor del av hans liv under tonåren men han var alltid noga med att vara ambitiös med sina studier. Läs hela reportaget här.

Bild

”Gemenskapen är det som gör Fria speciellt. Redan efter några veckor på skolan såg jag både klasskompisar och lärare som mina vänner.”

Maja Dahlgren, elev på Karlstad Fria Läroverk

 

Bild

Elevintervju

Catalina Edvardsson läser sitt första år på Karlstad Fria Läroverk och är nöjd med sitt gymnasieval. Det hon framförallt gillar med Fria är stämningen, gemenskapen, lärarna och de sammanhållna lektionspassen. Läs hela intervjun här.

Bild

Tre nya labbsalar

Till hösten 2018 slog Karlstad Fria Läroverk upp portarna för sitt nya Science Center,  en plats där tre nya labbsalar tar plats. Läs hela reportaget här.

Bild

Elevreportage

Hilda Södergren tränar ishockey på Fria och utan henne hade BIK Karlskoga varken haft en träningshall eller en tjejverksamhet. Läs hela reportaget här.

Dags för gymnasieval?

Just nu pågår årets gymnasieval! Varmt välkommen att kontakta oss. Vår biträdande rektor, Anna, svarar gärna på dina eventuella frågor om gymnasievalet. Anna nås på 070-552 25 83 eller anna.fredholm@laroverken.se.

Ansök nu


Öppet Hus

Missade du ett av våra digitala Öppna Hus under gymnasievalet? Ingen fara! Välkommen att kontakta oss så svarar vi på alla dina frågor. Du är också välkommen på vårt nästa Öppet Hus som går av stapeln i vår under omvalsperioden – det datumet presenteras inom kort här på vår hemsida.


Intresseanmälan

Lämna gärna en intresseanmälan nedan så kontaktar vi dig när det är dags för ett Öppet Hus eller något annat event hos oss.

Intresseanmälan


Kontakt

072-159 23 64
karlstad@laroverken.se


Våra program

+ Samhällsvetenskap
+ Naturvetenskap
+ Ekonomi
+ Teknik
+ El och energi
+ Barn och fritid

Ladda ner vår broschyr

Du kan läsa vår broschyr direkt i webbläsaren
eller ladda ner den till din dator.

Öppna broschyr