För studier och träning

Karlstad Fria Läroverk är en gymnasieskola som brinner för att locka fram det bästa ur varje elev, och vi har en tydlig syn på hur det ska gå till. Hos oss måste du vara ambitiös utifrån din egen utgångspunkt. Vi erbjuder trygghet och studiero, och lägger stort fokus på idrott och träning eftersom vi är övertygade om att det är oerhört viktigt för att göra studierna framgångsrika. Som elev hos oss ska du därför räkna med att lägga tid inte enbart på studierna utan också på träning. Välkommen!

 

Bild

Bra resultat i årlig enkät

Samtliga gymnasieelever i åk 1 i Karlstads kommun har besvarat den årliga KBU-enkäten som handlar om hur de upplever sin skola. Karlstad Fria Läroverk är en av de skolor som får bäst resultat i enkäten! Till exempel är helhetsintrycket av skolan och viljan att rekommendera skolan till andra 4,4 på en 5-gradig skala. Läs hela rapporten här och här.

Bild

Bäst i Sverige på tjänster

I Sverigefinalen av Ung Företagsamhet (UF) kammade Fria hem både förstaplatsen och andraplatsen i kategorin ”Årets tjänst”!

1. Fast Park UF – Albin Samuelsson (tillsammans med Vanessa Eklund från Tingvalla)
2. Quality Coffee UF
– Ella Johansson och Johanna Brink

Bild

”Det blir aldrig tråkigt på Fria, det är alltid något på gång!”

William Svensson och Philippa Sveder, elever på Karlstad Fria Läroverk

Bild

Alumnintervju

Adina Alfredsson har tidigare studerat på Karlstad Fria Läroverk och har sedan studenten fortsatt kombinera studier och träning. Idag studerar hon Civilekonomprogrammet på Karlstads universitet och elitsatsar på Innebandy i Karlstad IBF. Läs hela intervjun här.

Bild

”De längre arbetspassen är en stor fördel på Naturprogrammet. Vi får bra feedback från lärarna och presterar bättre.”

Elever på Naturprogrammet, Åk 1

Bild

”Som lärare i både idrott och historia kan jag verkligen se fördelarna med vårt koncept. Träning på dagtid gör att eleverna kan fokusera bättre och nå längre i sina studier.”

Pontus Hultén, lärare

Bild

Superhjältestipendiet tilldelades Fria-elever

Ella Johansson och Johanna Brink som tidigare vunnit ”Årets UF-företag” har nu även tilldelats Superhjältestipendiet på 250 000 kronor.

– Vi är väldigt stolta över våra elever som årligen presenterar fina affärsidéer. Det är viktigt för oss på Fria att eleverna har möjlighet att satsa på företagande som en del av sina ambitiösa studier,  säger Jan Ohlsson, rektor på skolan. Läs mer här.

Bild

Fria skördade vinster på årets UF-mässa

På årets regionala UF-mässa vann Frias elever i flera kategorier. Ella Johansson och Johanna Brink vann ”Årets UF-företag” medan Albin Samuelsson tillsammans med Vanessa Eklund från Tingvalla, vann ”Årets tjänst” och ”Årets innovation”. Läs mer här

Bild

Många vill studera på Karlstad Fria Läroverk

Resultatet av preliminärvalet visar att det finns ett stort intresse bland eleverna att kombinera studier och träning hos oss på Fria. Läs mer här.

Bild

Nöjda elever med en hög andel examensbevis

Vi är en av de skolor i Karlstad med högst elevnöjdhet och en stor andel av våra elever når sina examensbevis. Vid Skolinspektionens senaste besök på skolan gjordes inga anmärkningar. Här presenterar vi våra senaste kvalitetssiffror.

Bild

Elevreportage

Redan under gymnasietiden skrev Joel Eriksson Ek på ett kontrakt med Färjestad BK för att därefter bli NHL-draftad av Minnesota Wild. Hockeyn tog upp en stor del av hans liv under tonåren men han var alltid noga med att vara ambitiös med sina studier. Läs hela reportaget här.

Bild

”De nya labbsalarna på skolans Science Center ger oss möjlighet att utvecklas inom naturämnena.”

Jasmine Lahti Bonté och Lisa Holmberg, elever på Karlstad Fria Läroverk

Bild

”Gemenskapen är det som gör Fria speciellt. Redan efter några veckor på skolan såg jag både klasskompisar och lärare som mina vänner.”

Maja Dahlgren, elev på Karlstad Fria Läroverk

 

Bild

Elevintervju

Catalina Edvardsson läser sitt första år på Karlstad Fria Läroverk och är nöjd med sitt gymnasieval. Det hon framförallt gillar med Fria är stämningen, gemenskapen, lärarna och de sammanhållna lektionspassen. Läs hela intervjun här.

Bild

”Karlstad Fria Läroverk erbjuder trygghet och studiero, och vi lägger stort fokus på idrott och träning.”

Jan Ohlsson, rektor på Karlstad Fria Läroverk

Bild

Tre nya labbsalar

Till hösten 2018 slog Karlstad Fria Läroverk upp portarna för sitt nya Science Center,  en plats där tre nya labbsalar tar plats. Läs hela reportaget här.

Bild

Elevreportage

Hilda Södergren tränar ishockey på Fria och utan henne hade BIK Karlskoga varken haft en träningshall eller en tjejverksamhet. Läs hela reportaget här.

Bild

Våga vara ambitiös

När du börjar på Karlstad Fria Läroverk är det viktigt att du vågar sätta höga mål. När du gör det, kan du förvänta dig att bli stöttad för att lyckas – så att du tre år senare kan lämna gymnasiet som den bästa versionen av dig själv.

Bild

Orka hela vägen

Karlstad Fria Läroverk brinner för att alla elever ska träna och ha en god fysik. Forskningsresultat från hela världen visar att den som håller sig fysiskt aktiv också presterar bättre i skolan. Du tar dina studier på allvar, och träning gör att du kan koncentrera dig bättre när du pluggar.

Bild

Våra idrottstillval

För oss är det viktigt att du hittar ditt sätt att orka hela vägen. På Karlstad Fria Läroverk finns därför något för alla. De som vill har möjlighet att idrotta på skoltid. Hos oss får du utveckla både teoretiska, praktiska och personliga egenskaper. Läs mer om våra idrottstillval här.

Ansökan till gymnasiet

Den 1 juli skickades antagningsbeskeden ut. Om du vill göra om ditt gymnasieval under sommaren så finns det två olika möjligheter.

1. Sök till ett program som har lediga platser
Hos oss på Fria så har vi just nu ett fåtal lediga platser på Natur och Teknik som du kan söka.

2. Ställ dig i kö som reserv
Om du skulle vara intresserad av Samhäll, Ekonomi, El och energi eller Barn och fritid, som vi för närvarande har fullt på så går det bra att ställa sig i kö som reserv.

Kontakta Elevantagningen i Karlstad för att få hjälp med någon av dessa möjligheter. Du når dem på telefon: 054-540 00 00 eller mail: elevantagningen@karlstad.se.


Skolstart

ÅK 1: Vi välkomnar våra nya ettor torsdagen den 22 augusti kl 10.00. Personalen möter upp er i vår entré. Vi ser fram emot att träffa er!
ÅK 2 & 3: Vi välkomnar våra tvåor och treor tillbaka fredagen den 23 augusti kl 10.00. Vi ses i era hemklassrum!

Har du några frågor?
Välkommen att ringa eller maila oss på 072-159 23 64 eller karlstad@laroverken.se.


Intresserad av Fria?

Vill du ha mer information om oss i höst? Gör gärna en intresseanmälan:

Intresseanmälan


Våra program

+ Samhällsvetenskap
+ Naturvetenskap
+ Ekonomi
+ Teknik
+ El och energi
+ Barn och fritid

Ladda ner vår broschyr

Du kan läsa vår broschyr direkt i webbläsaren
eller ladda ner den till din dator.

Öppna broschyr