Hantverk

Frisör

Detta är programmet för dig som är intresserad av att jobba med händerna och tycker om människor. Du har ett kreativt tänk och gillar mode, färg, form, styling och olika trender och stilar. Hos oss ges du möjlighet att utveckla dina kunskaper i skapande inom modern hårvård och ges dessutom en bra grund om du vill gå vid­are till stylistyrket.

Studera på Fria Läroverken?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

Vi varvar teori med praktiskt arbete genom att arbeta både på dockor, modeller och på riktiga kunder i vår nya salong. Frisöryrket ställer krav på dig att vara öppen och serviceinriktad, något du utbildas i under hela utbildningen.

Skolan har ett nära och bra samarbete med branschen, lokala och regionala näringslivet och våra leverantörer. Varje läsår bjuder vi in föreläsare från frisörbranschen samt handledare från praktikplatser för att ge er elever inblick i vad som händer ute i verkligheten. Under dina tre år hos oss besöker vi både frisörmässor och frisyrvisningar och modevisningar.

Våra frisörlärare har lång erfarenhet av frisöryrket och eget företagande och har arbetat som frisörer både i Sverige och utomlands. De är engagerade och hjälper dig att utvecklas till att bli en framgångsrik hantverkare.

Från vänster: Emelie Breidemar, Malin Leviné Olausson, Monia Sjöström

 

  • Emelie Breidemar: 11 år i branschen, stylist och frisör med frisörlicens
  • Malin Leviné Olausson: 12 år i branschen, utbildad färgtekniker med frisörlicens
  • Monia Sjöström: 17 år i branschen, driver egen salong, frisörlicens

Vi erbjuder Toupéma Belgals certifiering med diplom inom hårförlängning. Vilket gör att du direkt efter din utbildning hos oss kan utföra hårförlängning på kunder ute på salong. Från läsåret 17/18 kommer du också få möjlighet i att utbilda dig i fransförlängning, vilket innebär att du kan arbeta som fransstylist efter din utbildning hos oss.

Toupema_Belgal_logo

Dina tre år på Hantverk

Första året

Första året handlar om att utforska hantverksyrket frisör. Du får prova på alla moment inom ditt område men fokus ligger på att du lär dig grunderna i de fyra olika klippsätten och att hantera våra olika verktyg. Du läser teori om hud och hår, vi arbetar också med kemikalier och därför ingår även viss kemi i undervisningen. Praktiskt arbete varvas med teoretiskt, du utvecklas som person och lär dig ta initiativ och se lösningar om ett problem uppstår.

Andra året

Andra året börjar du ta emot kunder i vår "Salong Skönheten" där vi har öppet för kundmottagning vilket ger dig en god in­blick i ditt framtida yrke. I salongen utmanas du och blir tryg­gare i det du gör och jobbar hela tiden jämsides med en lärare som handleder dig när du behöver det. Vi jobbar mycket med färglära och färgkemi och utvecklar vårt skapande både prak­tiskt och teoretiskt. Styling, långhåruppsättningar och frisyr­design är moment vi arbetar med under alla tre åren.

Sista året

Sista året fokuseras på att du ska fortsätta utvecklas och få fördjupade kunskaper som frisör. Vi fortsätter med kundmot­tagning i vår salong och du har även längre APL-perioder. Med ditt gymnasiearbete visar du att du är redo att jobba som frisör och får prova din förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom frisöryrket, vilket innefattar hantverks­ processens steg från idé till färdig produkt. På sista hantverkskursen förbereder vi dig inför gesällprovet, frisörbranschens eget yrkesprov. Du får tillfälle att träna och arbeta med målet att klara delprovet i gesällprovet innan du slutar. Vill du läsa vidare på universitet eller högskola har du möj­lighet att läsa ämnen som ger dig grundläggande behörighet genom det individuella valet eller utökat program.