Hantverk

Florist

Vårt Hantverksprogram med inriktning Florist är ett perfekt val för dig som gillar att skapa och som har ett intresse för färg, form och design. Hos oss får du direkt från starten börja med yrkesinriktade kurser. Vi varvar teori och praktik och anlitas ofta för skarpa projekt med verkliga kunder. Som elev får du exempelvis skapa buketter och dekorationer till mässor och utställningar men även till bröllop och begravning. Butiksvana får du genom vår egen floristbutik på skolan och genom dina 15 veckors praktik. Utbildningen innehåller utöver rena floristkurser även studier i utställningsdesign och foto, lite beroende på dina val.

Poängplan

Studera på Ystad Fria Läroverk?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

Prestigefylld certifiering

Vårt floristprogram är certifierat av Floristernas Yrkesråd. Det är en kvalitetsstämpel som är framtagen av branschen och som betyder att vi ser till att utbildningen motsvarar branschens krav på anställningsbarhet. Hos oss kan du också göra prov för Yrkesbevis i årskurs 3 som ett första steg mot gesällbrev i yrket.

Dina tre år på Hantverk

Första året

Första året lär du dig grunderna i floristens hantverk. Du jobbar under hela året med olika material och olika tekniker som används i branschen idag. I butiken Florina lär du dig kundservice och du får direkt börja sätta ihop din egen portfolio som visar allt som du lär dig. Du möter också människor på mässor och studiebesök, som redan jobbar med floristyrket på olika sätt och som ger dig en större inblick yrket.

Andra året

Under andra året fokuserar vi ytterligare på din teknik som säljare. Du jobbar vidare på din portfolio med alla praktiska arbeten och fördjupar dig ytterligare i hantverket. Med det kommer förståelse för yrkets historia och hur du kan vara med och utveckla yrket ännu mer. År två innehåller också en lång praktik där du på en arbetsplats jobbar med alla olika typer av arbetsuppgifter som en florist stöter på. Du har också möjlighet att välja kurser som ger dig högskolebehörighet.

Sista året

Sista året praktiserar du ännu mer och jobbar med allt som en florist ställs inför i sin vardag. På din praktikplats får du en handledare som är med och sätter betyg på ditt gymnasiearbete. Du väljer också ett ämne för ditt gymnasiearbete som har koppling till det som du vill jobba med efter studenten. Genom arbetet visar du att du lärt dig de olika tekniker som används i yrket. Tillsammans med din lärare kommer du också göra en plan för framtiden – oavsett om du vill jobba eller plugga vidare när du tagit studenten.