intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Jonas Albrekt

Jonas Albrekt läser på Ystad Fria Läroverk och är nöjd med sitt gymnasieval. Han trivs bra på skolan och kombinerar studier och träning.

Hur gick tankarna när du skulle göra ditt gymnasieval, varför valde du Fria?
När jag besökte Fria fick jag en bra bild av skolan och blev intresserad av deras möjligheter till att träna på skoltid. För mig var det viktigt att hitta en skola som gav mig tid till att träna. Jag tävlar i Motocross och tränar därför väldigt mycket.

Hur trivs du på skolan?
Jag trivs väldigt bra. Det är en bra stämning på skolan. Det finns en del traditioner på Fria. I ettan hade vi en uppstartsvecka där vi hade lite roliga aktiviteter för att lära känna varandra bättre. Vi har också en vårfest varje år. Under sista skolveckan är vi en dag på stranden, kör lite tävlingar och sedan brukar vi ha en brännbollsturnering.

Vad är roligast?
Det roligaste är att få läsa idrottskurserna och gymma. Annars gillar jag lektionerna i Samhällskunskap och de mer programspecifika kurserna. Jag läser på Samhällsvetenskapsprogrammet.

På vilket sätt tror du träningen hjälper dig i ditt skolarbete?
Det ger mig mer ork och energi att orka med skolarbetet. Förra året bröt jag armen och kunde inte träna som jag skulle och då kände jag att det blev tuffare med skolarbetet. Jag blir piggare i både kroppen och huvudet av att träna.

Vad vill du göra efter din tid på Fria?
Först vill jag göra lumpen och efter det vill jag nog bli yrkesmilitär. Då är det nog bra att jag har kurser i psykologi, ledarskap och kommunikation. Jag tror att kurserna kan hjälpa mig i jobbet.

Hur ser en vanlig vecka ut för dig?
På dagarna är jag i skolan och på kvällarna tränar jag på gym. Skolan samarbetar med min Motocross så jag brukar få ett träningsschema av min Motocross-tränare som jag själv är med och utvecklar på lektionstid när jag har Fys & hälsa. Jag ser alltid till att vara fokuserad i skolan och göra det jag ska för att få mer tid till min idrott på fritiden.

Skulle du rekommendera Fria till andra?
Ja, det skulle jag. Det här är en bra skola där alla passar in. På Fria får vi lära oss att ansvara för våra egna studier.