intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Erika Augustsson

Erika Augustsson har tidigare studerat på Ystad Fria Läroverk. Hon är ett bra exempel på en elev som vågat vara ambitiös och orkat hela vägen.

Vad har du gjort efter din tid på Fria?
– Efter studenten fick jag jobb på WWE Solutions, ett av företagen som var utställare på en jobbmässa som vi elever arrangerade på skolan. Nu har jag jobbat på företaget i ett år och är utbildare, coach och team leader för ny personal i företaget.

Vilka kunskaper från Fria har du nytta av på ditt nuvarande jobb?
– På Ekonomiprogrammet lärde jag mig framför allt att prata inför människor. Det har jag stor nytta av. På Fria startade jag ett UF-företag och var med och anordnade jobbmässan och där fick jag utveckla den kunskapen.

Har du haft nytta av några speciella kurser?
– Jag tyckte väldigt mycket om kurserna i Företagsekonomi och Affärsutveckling, och de har hjälpt mig att klättra på min nuvarande arbetsplats. Vi fick exempelvis vara med och påverka hur delar av utbildningen skulle se ut och jag kunde på så sätt anpassa vissa delar efter vad jag ville göra i framtiden.

Hur ser framtiden ut för dig?
– Jag trivs jättebra på mitt jobb och jag vill se hur långt jag kan nå inom företaget. Samtidigt vet jag att jag kommer att studera vidare i framtiden för att kunna arbeta med företagsledning. Du är ambitiös och har höga mål.

Vad sporrar dig till det?
– Jag är en väldigt aktiv och driven person som aldrig ger upp. Framför allt tycker jag det är roligt att utvecklas.

Hur gick tankarna när du valde gymnasium?
– Jag hade ganska klart för mig vad jag ville jobba med och då passade Ekonomiprogrammet mig. När jag började på Fria kändes det rätt direkt. Lärarna var trevliga och brydde sig mycket om oss elever och jag kände mig hemma på skolan.

Vad har du för tips till de som nu ska välja gymnasium?
– Gymnasievalet kan vara rätt svårt. Det som därför är viktigast att tänka på är vad du vill göra och inte välja skola efter vad dina kompisar ska välja. Fundera på vad du vill göra i framtiden och ta hjälp av studie- och yrkesvägledare. Besök Öppet Hus på de skolor du är intresserad av och var med på en prova på-dag så att du får en känsla för den skola du kommer gå på. Var modig i ditt beslut och lita på dig själv och din magkänsla.