Arbetssätt


Det är något speciellt med Fria. När du kommer hit kan du känna det direkt.  Alla som går här och jobbar här är en del av det, och det handlar mycket om fokus. Vi har ett sätt att arbeta som bygger på att du har satt upp mål som du vill uppnå och att du är beredd att satsa för att nå dem. Eftersom vi vill att du ska lyckas med det, arbetar vi med följande viktiga punkter.

Trygghet och studiero
För att du ska lyckas under din gymnasietid krävs trygghet och studiero. Därför lägger vi stort fokus på såväl klassrumskultur som strukturerade lektionsupplägg. Ofta med akademisk prägel och gärna i samarbete med närliggande universitet och högskolor. Hos oss ska det alltid vara ordning och reda på lektionerna.

Varierad undervisning
Ordning och reda är viktigt men vi nöjer oss inte med det. För att du ska utveckla hela dig och de förmågor som krävs för att ta en aktiv del i samhället krävs variation och kreativitet i undervisningen. Ingen metod är bäst jämt, därför kommer du möta allt från rena föreläsningar till lekfulla gruppuppgifter. Från det digitala, moderna till papper och penna. Lektionerna på Fria är ofta längre än vad du är van vid från grundskolan, vilket ger dig möjlighet att jobba klart med dina uppgifter under lektionen.

Träning
Sist men inte minst. Forskningen pekar entydigt åt samma håll. En person som regelbundet utmanar sin kropp med pulshöjande träning skördar oerhörda vinster. Träningen gör hjärnan mer stresstålig, kreativ, fokuserad och anpassningsbar. Kort sagt, kombinationen av studier och träning är oslagbar för att du ska få ut det bästa av dig själv. Därför erbjuder vi alla våra elever möjlighet att träna på skoltid.

Under hösten uppdaterar vi denna sida med en film om arbetssättet.