Restaurang och livsmedel

Kök

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som är intresserad av mat, dryck och entreprenörskap. Hösten 2020 startar vi Nya Restaurangprogrammet, ett program som ger dig  bästa möjliga förutsättningar för en bred karriär inom restaurangbranschen.

Studera på Norrköping Fria Läroverk?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

På Nya Restaurangprogrammet är möjligheterna många och du har chans att utvecklas till att bli just den du vill vara inom restaurangbranschen. Vill du bli en entreprenör som driver en egen restaurang med kunskaper inom både entreprenörskap och matlagning? Bli stans bästa kock? Driva en framgångsrik foodtruck helt på egen hand? Bli en skicklig servitör? Du bestämmer över din framtid och vi finns här för att hjälpa dig!

På skolan har vi egen restaurang som from hösten 2020 görs om för att drivas av våra årskurs 3:or. Tidigare har skolans personal bestämt elevrestaurangens namn samt vilken meny som ska presenteras för gästerna varje vecka men nu väntar ombytta roller. Det nya upplägget gör att skolans restaurang Björkudden får ett nytt namn och koncept varje år. Ett år skulle det med andra ord kunna bedrivas en renodlad asiatisk restaurang i lokalerna medan den ett annat år skulle kunna vara i form av en restaurang med fokus på svensk husmanskost.

Vid sidan av arbetet med att bedriva restaurangen har eleverna i årskurs 3 möjlighet att välja en individuell inriktning på sin APL där de praktiskt får förkovra sig i det de vill bli bäst på. Det kan exempelvis handla om att rikta in sig på vegansk matlagning, bar/servering, internationell matlagning eller storkök.

Alla elever har möjligheten göra praktik utomlands som en del av studierna. Via det individuella kursvalet erbjuds de som vill, läsa in behörighet för att studera vidare på högskola eller yrkeshögskola efter gymnasiet.


Efter gymnasiet

Programmet förbereder dig en karriär inom exempelvis följande yrken:
  • Kock
  • Entreprenör
  • Servitris/servitör
  • Storkökskock
  • Köksbiträde
  • Försäljare i varudisk och delikatessbutik

Dina tre år på Restaurang och livsmedel

Första året

Under första året på utbildningen får du grundläggande kunskaper inom branschen och du får prova på olika praktiska moment.

Andra året

Under andra året får du bygga vidare på dina kunskaper och fördjupa dig inom olika områden. Vi pratar under året en hel del om olika hälsoaspekter inom matlagning.

Sista året

Under tredje året driver du och dina klasskamrater skolans restaurang! Ni är entreprenörer och sköter alla möjliga uppgifter, såsom matlagning, servering, ekonomi och marknadsföring.

Läs mer om de tre åren