Restaurang och livsmedel

Kök

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som är intresserad av mat och dryck och vill skaffa dig bästa möjliga förutsättningar för en karriär inom restaurangbranschen efter gymnasiet.

Studera på Fria Läroverken?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

På skolan har vi egen restaurang och bageri och alla elever har möjligheten göra praktik utomlands som en del av studierna. Via det individuella kursvalet erbjuds de som vill, läsa in behörighet för att studera vidare på högskola eller yrkeshögskola efter gymnasiet.

Programmet passar dig som är intresserad av mat och dryck och som vill skaffa dig bästa möjliga förutsättningar för en karriär inom restaurangbranschen. Här lär du dig processen från råvara till serverad måltid, och att laga god och nyttig mat på ett ekologiskt och ekonomiskt sätt. Du jobbar i skolans elevrestaurang där du bland annat lär dig om service och hur du bemöter gäster på ett professionellt sätt.


Efter gymnasiet

Programmet förbereder dig en karriär inom exempelvis följande yrken:
  • Kock
  • Servitris/servitör
  • Storkökskock
  • Köksbiträde
  • Försäljare i varudisk och delikatessbutik

Dina tre år på Restaurang och livsmedel

Första året

Första året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL), får du en bred förståelse för branschen. Med kurser som Service och bemötande, Livsmedel och Näringskunskap samt Måltid och Branschkunskap upptäcker du olika delar av ditt framtida yrke.

Andra året

Andra året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL), jobbar du vidare med grunderna i mat och service med kurser som Drycker och Ansvarsfull Alkoholservering, Matlagning 1 samt Servering 1.

Sista året

Tredje året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL), specialiserar du dig mot en framtida karriär inom restaurangbranschen med fördjupningskurser som Specialkost och högre kurser inom matlagning. Du har även möjlighet att specialisera dig mot Dryckeskunskap och Barteknik. Vidare har du praktik med chans att förlägga den utomlands.

Läs mer om de tre åren