intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Alexander Blomdahl Hay

Alexander Blomdahl Hay har tidigare studerat på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Sedan sin examen har han arbetat på många fina krogar i bland annat Stockholm och London. Idag arbetar han på Stockholmsrestaurangen Gastrologik.

Hur fick du ditt nuvarande jobb?
Jag arbetade i Schweiz men ville flytta tillbaka till Stockholm, så jag ringde de restauranger som jag var intresserad av att jobba på och därefter fick jag komma in för att provjobba på Gastrologik (efter lite tjat, trots att de inte sökte kockar). Det gick bra och en vecka senare slutade en av deras kockar. Då blev jag erbjuden jobbet och på den vägen är det.

Vad innebär ditt arbete, vad gör du?
Jag är ’’chef de partie’’ på garnityrstationen, det innebär att jag i regel lagar all garnityr som går till de varma/salta rätterna. Men på Gastrologik jobbar vi på ett väldigt annorlunda sätt, vi är lika mycket i matsalen som vi är i köket. Vi är inte klara med en tallrik förrän vi burit ut den på bricka till en av stationerna i matsalen, samt presenterat den för gästen. Det händer även att jag serverar vin eller dukar av i matsalen. Vi jobbar väldigt nära och tillsammans som ett team.

Vad hade du för ambitioner med skolgången på Fria?
När jag fick ställa mig i köket på Fria fann jag matlagningen direkt! Jag började arbeta extra efter skoltid och under helger på flera restauranger i Norrköping. Nu kan jag aldrig tänka mig lämna branschen. Jag vill däremot utveckla mina kunskaper för dryck och service, försöka ta bort barriären mellan kök och matsal.

Hur gjorde du för att hålla upp ambitionsnivån under hela studietiden?
Eftersom jag tyckte det var så kul så var det ganska enkelt, det är alltid kul att utmana sig själv och försöka bli bättre på det man gör. För mig var alla lärare på Restaurangprogrammet väldigt inspirerande, speciellt Bruno Trôme, där fann jag mycket inspiration. Han var nämligen själv alltid hungrig på att lära sig mer och det triggade mig. Sen har jag alltid älskat människor av alla dess slag. Människor i restaurangbranschen är generellt väldigt extroverta, vilket passar mig som person.

Har du något särskilt råd till Frias elever?
Var inte rädda att jobba extra vid sidan av studierna. Ni kommer lära er väldigt mycket av era kollegor och det tar er framåt. Som exempel kommer ni aldrig lära er hur en emulsion fungerar förrän ni slagit en emulsion hundra gånger. Jag gör det varje dag på menyn vi har just nu och jag blir bättre och bättre för varje dag.

Vad har du med dig från studietiden som du har nytta av idag?
Jag har med mig en hel del grunder, som exempel hur man städar ett kök. Det kan verka tråkigt och jobbigt, det kände jag i alla fall under skoltiden. Men idag älskar jag att städa köket och lämna det helt ’’spotless’’. Att se till att det inte finns ett enda vattenstreck på kylarna. Det är något man kan känna stolthet över.

Vilket är ditt starkaste minne från din studietid på Fria?
Vivi! Vivi är helt underbar. Ta vara på henne! Jag har också många starka minnen från klassen och kompisarna. Några av dem är mina bästa vänner än idag.

Finns det något du ångrar från studietiden?
Jag önskar att jag hade antecknat mer, speciellt på kökslektionerna. Om man inte skriver upp så glömmer man. Idag skriver jag ner all mat jag lagar på jobbet i en liten bok, alla recept, alla idéer, allting. Mycket för att man kanske vill göra samma sak igen i framtiden.

Varför var Norrköping Fria Läroverk ett bra skolval för dig?
Lärarna, jag är så glad över att vi fick de lärarna vi fick. Och Vivi. Det fanns också mycket bra grundförutsättningar för att lära sig bemästra ett kök och dess utrustning.