Hotell och turism

Hotell och konferens

Bli en person att räkna med i den växande hotell- och turismbranschen! Vårt Hotell- och turismprogram ger dig en bred kompetens för att börja arbeta inom hotell, konferens eller turism direkt efter avslutade studier. Du tränar både praktiskt och teoretiskt i bl.a. service, presentationsteknik, marknadsföring och försäljning samt hur du driver ett företag eller projekt. Dessa kunskaper kommer du att få användning av, oavsett vilket yrke du till sist väljer. Sista året gör du din långa APL-period inom den yrkesinriktning som du själv valt, till exempel reception, konferens, våningsservice eller evenemang. Skolan har ett väl fungerande nätverk vilket innebär att vi kan erbjuda alla elever intressanta praktikplatser med goda möjligheter för extraarbete under skolgången

Studera på Malmö Fria Läroverk?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

VISSTE DU ATT…

…… vi erbjuder eleverna på skolans yrkesprogram praktik utomlands genom finansierade projekt inom Erasmus+

Projekten ska för våra elever leda till bl.a.;

 • Internationell yrkeserfarenhet
 • Reflektera och mogna efter en period borta från hemmet
 • Träna i yrkesspråket i ett annat land
 • Öka elevers motivation, självförtroende och att våga anta utmaningar och problemlösningar
 • Skapa egna kontakter utomlands mm.

Efter gymnasiet

Hotell- och Turismprogrammet är ett yrkesprogram. Det innebär att du är väl förberedd för att börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera på högskola. Besöksnäringen expanderar och det byggs många nya hotell i Malmö och Lund, vilket bäddar för god chans till arbete de närmaste åren. Branschen behöver utbildade ungdomar.
Med godkänd yrkesexamen har du alla nödvändiga kunskaper för att kunna få arbeta som t.ex.;

 • Receptionist
 • Konferensvärd/konferensvärdinna
 • Frukostvärdinna
 • Housekeeping (städ, lokalvård, vaktmästare, Husfru)
 • Bokning & Försäljning
 • Eventsamordnare

Programråd

Vi har vi ett mycket väl sammansatt och fungerande programråd som träffas ett par gånger om året. Programrådet har som uppgift att se till att yrkesutbildningen inom gymnasieskolan fungerar och utvecklas och bidrar till en organiserad och nära samverkan mellan skola och arbetsliv. Läs mer om det här.


Några av våra samarbetspartners

Några av våra samarbetspartners;

Slagthuset, MalmöMässan, Jägersro Trav & Galopp, RadissonBlu, Park Inn Malmö, Park Inn Lund, re Hotel, Malmö, Choice hotels i Malmö (Comfort Hotel, Clarion Collection Temperance, Quality ViewHotel, Clarion Hotel & Congress Malmö Live), Best Western Hotel Malmö Arena, Elite Hotels I Malmö (Elite Plaza Hotel, Elite Savoy Hotel, Elite Residens Hotel), Scandic hotels (Triangeln, Stortorget, Kramer, Star Lund) First Hotel Jörgen Koch Hotel, Hipp, Leos Lekland  m.fl.

Dina tre år på Hotell och turism

Första året

Första året på Hotell- och turismprogrammet (HT), Hotell och konferens fokuserar du på grunderna inom Hotell- och turismbranschen. Med kurser som Logi, Konferens och evenemang samt Service och bemötande upptäcker du olika delar av ditt framtida yrke och får en god uppfattning om vad branschen är, och du får chansen att upptäcka din egen kommun ur ett nytt perspektiv. Du tränas både praktiskt och teoretiskt inför servicemöten. Vi lägger också stor vikt vid värdskap och presentationsteknik. Du får möjlighet att prova på branschen under en kortare APL- period (arbetsförlagt lärande).

Andra året

Andra året på Hotell- och turismprogrammet (HT), Hotell och konferens, förbereder du dig för ditt framtida yrkesliv med kurser inom hotell och inom konferens och evenemang. Du utvecklar de kunskaper och egenskaper som branschen kräver och efterfrågar, både i skolan och under APL- perioden. Under detta andra år utökas den praktiska delen, då du gör APL under 8-10 veckor med möjlighet att få erfarenhet såväl i Sverige som utomlands genom Erasmusprojektet eller annat projekt.

Sista året

Tredje året på Hotell- och turismprogrammet (HT), Hotell och konferens, utökas den praktiska delen, då du gör APL under 3 månader med möjlighet att få erfarenhet och öka förutsättning att bli anställningsbar och till och med bli anställd! Du väljer själv din yrkesutgång efter ditt intresse, t.ex. inom reception, konferens, event eller frukostavdelningen. Ditt gymnasiearbete ska visa att du är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Du tränar också inom evenemang genom att planera, genomföra och utvärdera ett riktigt event. Allt handlar om att under sista året skap en förståelse och erfarenhet genom allt vi tränar i under tre år både teoretiskt och praktiskt. Med en yrkesexamen har du en fördel när du sen ska söka din första arbetsplats.