Barn och fritid

Fritid och hälsa

Vårt Barn- och fritidsprogram är inriktat mot träning, fysiologi och idrottsledarskap. Programmet passar dig som vill arbeta som idrottslärare, sjukgymnast, tränare, gyminstruktör, förskollärare, arbetsterapeut eller fritidsledare och dig som vill kunna elitsatsa inom din idrott. Under utbildningen lär du dig om anatomi, fysiologi, träningslära, idrottspedagogik, kost och hälsa. Du utvecklar din förmåga som idrottare, tränare och ledare genom både teoretiska diskussioner och praktiska övningar.

Studera på Malmö Fria Läroverk?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

Efter gymnasiet

Efter tre år på Fria kan du börja arbeta med träning och hälsa inom gym eller friskvårdsinrättningar. Din yrkesutgång är Personlig tränare.
Utbildningen leder till yrken som:

  • Idrottsplatspersonal
  • Badpersonal
  • Personlig tränare
  • Idrottsledare och elitidrottsutövare

Utöver dessa kan du på Barn- och fritidsprogrammet skaffa dig högskolebehörighet och även en särskild behörighet till universitetet som bl.a. gör det möjligt för dig att studera till:

  • Lärare
  • Sjukgymnast
  • Polis eller brandman

Dina tre år på Barn och fritid

Första året

Första året på Barn- och fritidsprogrammet (BF) med inriktning fritid och hälsa fokuserar du på grunderna inom hälso- och ledarskapsområdet. Med kurser som Lärande och utveckling och Träningslära upptäcker du olika delar av ditt framtida yrke. I kursen Idrott och hälsa 1 och den valbara kursen Idrott och hälsa 1 Specialisering utvecklas du inom olika delar av idrottsområdet, både allmänt och inom din specifika idrott. Genom uppgifter och projekt upptäcker du och får en bred förståelse för branschen.

Andra året

Andra året på Barn- och fritidsprogrammet (BF), Fritid och hälsa förbereder du dig för ditt framtida yrkesliv med kurser som Fritids- och idrottskunskap, Hälsopedagogik och Pedagogiskt ledarskap. Du utvecklas i din roll som ledare, och genom fortsättning på kursen Idrott och Hälsa 1 Specialisering fördjupar dig ytterligare inom din specifika idrott. I kursen Träningslära 2 fördjupar du dina kunskaper ytterligare gällande träningens betydelse för prestation. Beroende på ditt val av intresseområde kan du fördjupa dig inom en speciell idrott, eller ledarskap och hälsa som yrke eller skaffa dig en grundläggande högskolebehörighet.

Sista året

Tredje året på Barn- och fritidsprogrammet (BF), fritid och hälsa väljer du genom val av intresseområde och gymnasiearbete till stor del själv inom vilket område du vill specialisera dig. Beroende på vad du väljer sätter du en egen prägel på din gymnasieutbildning och examen. För att uppnå verklig yrkeskompetens breddar du dig även med kurser som Fritids- och friskvårdsverksamheter samt Människors miljöer.