intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Samuel Gockel

Samuel växte upp under svåra förhållanden och saknade planer och livslust. För drygt tre år sedan flyttade han från Frankrike till Sverige, utan att ha ordnat grundläggande saker som bostad. Han sökte in på Barn- och fritidsprogrammet på Malmö Fria Läroverk, och det blev starten på hans nya liv.

Vad hände när du började på Fria?
– När jag kom till Fria fann jag tryggheten. Här brydde sig både lärare och kompisar om mig och jag kunde växa i min takt. Jag fick goda råd av lärare och andra. Det fick mig att sätta upp ambitiösa mål och om jag klarade min skolgång skulle många dörrar öppna sig och jag skulle kunna få ett bra liv. Det blev min sporre, och jag fick mycket hjälp av lärarna.

Vad ledde dina mål och ambitiösa studier till?
– Som ett projekt i skolan startade jag upp organisationen Act for Children Around the World, en organisation som jag idag ägnar all min tid åt.

Vad gör organisationen?
– För en tid sedan fick jag av den lokala stambefolkningen i Uganda en bit mark i den mest fattiga och utsatta regionen, där många barn svälter. Barnen där vill gå i skolan och utbilda sig så att de kan få jobb i framtiden och inte längre behöva vara fattiga och utslagna. Just nu bygger jag, tillsammans med barnens anhöriga, en skola för 700 barn. Människor donerar pengar till organisationens projekt. Nu är nästan halva skolan färdig. Barnen och deras föräldrar, och jag själv, är väldigt förväntansfulla. Du är väldigt målinriktad och utvecklade den egenskapen under din tid på Fria.

Vad är ditt tips till andra som vill våga vara lika ambitiösa som du?
– Det är viktigt att inte ge upp när det verkar svårt. Du ska aldrig tveka att prata med lärarna eller någon annan på skolan, för de kommer att hjälpa dig. Och tiden går snabbt. Det är värt att gå i skolan och utbilda sig. Sätt upp ett mål för dig själv: Vad är det jag vill? Vad måste jag göra för att komma dit? Och varje gång du löser något så kommer du en bit längre på vägen mot ditt mål.

På vilket sätt hjälpte Frias personal dig?
– Skolan blev ett andra hem för mig. I Frankrike, där jag till stor del är uppväxt, finns en sträng hierarki där elever och lärare inte har så bra kontakt med varandra, förutom när det gäller studierna. Så är det inte på Fria. Här ser de hela dig. Än i dag kommer jag och besöker skolan med jämna mellanrum för att få träffa mina tidigare lärare. Du är ett bra exempel på någon som vågar vara ambitiös.

Hur orkade du hela vägen?
– Jag valde att läsa Fys och hälsa och jag blev både starkare och uthålligare av det. Jag orkar fortfarande hela vägen. Tänk att jag i dag bygger en skola, med mina bara händer, i 30 graders hetta. Jag har mycket att tacka Fria för och jag har många fina minnen därifrån.