Våra program

Barn och fritid

Inriktning: Fritid och hälsa

På Barn- och fritidsprogrammet får du kunskaper inom ledarskap, hälsopedagogik, fritid och friskvård, psykologi och kommunikation. Programmet riktar sig till dig som är intresserad av träning och hälsa – oavsett om du vill vill träna för att må bra eller för att helhjärtat satsa på din idrott.

Intresseanmälan»Poängplan»

Se vår presentationsfilm av Barn- och fritidsprogrammet.

Dina tre år på Barn- och fritidsprogrammet

Första året

Du lägger grunden för ditt yrkesliv med en första inblick i barn och ungdomars utveckling, samtidigt som du fördjupar dig idrottsmässigt, med träningslära som en röd tråd. I kursen Idrott och Hälsa 1 och den valbara kursen Idrott och Hälsa 1-Specialisering upptäcker du olika delar av idrottsområdet, både allmänt och inom din specifika idrott. Genom undervisningen får du en bred förståelse för branschen samtidigt som vägen mot en vidareutbildning fortfarande är framkomlig.

Andra året

Du fortsätter din yrkesinriktning med kurser som Fritid- och idrottskunskap och hälsopedagogik. Människors hälsa ligger i centrum. I din idrottsinriktning fortsätter du att utveckla din individuella teknik och fysik och du börjar att utveckla dina ledaregenskaper. I kursen träningslära 2 fördjupar du dina kunskaper ytterligare gällande träningens betydelse för prestationen.

Tredje året

Under årskurs 3 ligger ledarskapet i fokus. Beroende på val av praktikplats och gymnasiearbete sätter du en egen prägel på din gymnasieutbildning och examen. För att uppnå verklig yrkeskompetens breddar du dig även med kurser som Aktivitetsledarskap och Kost och hälsa. Du kan fortsätta din idrottssatsning genom att välja kursen Idrott och hälsa 2 specialisering eller att få allmän högskolebehörighet genom att välja Engelska 6.

Praktik

Hos oss får du sammanlagt femton veckors praktik (fördelat på årskurs 1–3). Under praktiken provar du-på vad det innebär att arbeta som idrottsledare, personlig tränare eller instruktör. Du får möjlighet att utveckla dina färdigheter att leda och möta, assistera och stödja individer i deras utveckling.

Läs mer om APL»

Efter gymnasiet

Utbildningen leder till yrken som:

  • Idrottsledare
  • Personlig tränare/instruktör
  • Elitidrottsutövare
  • Idrottsanläggningspersonal
  • Badhuspersonal

Du kan också skaffa dig högskolebehörighet via det individuella valet som gör det möjligt för dig att studera till yrken som:

  • Lärare
  • Fysioterapeut
  • Polis
  • Brandman

Lärare på Barn- och fritidsprogrammet

Julia Hagman

Lärare i Barn och fritids kurser, Grundläggande vård och omsorg

Christoffer Äledahl

Lärare i Naturkunskap, Ledarskap och organisation

Elin Nyström

Arbetslagsledare, Lärare i Idrott och Hälsa/Träningslära

Liselott Cornelius

Lärare i Barn- och Fritidskurser, Fys och Hälsa