intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Olivia Oberpichler

Olivia Oberpichler läser på Linköping Fria Läroverk och är nöjd med sitt gymnasieval. Mest uppskattar hon stämningen och gemenskapen på skolan.

Hur gick tankarna när du skulle göra ditt gymnasieval, varför valde du Fria?
Jag har alltid varit väldigt intresserad av träning och eftersom Fria kunde erbjuda mig att träna på skoltid var valet självklart för mig. Det kändes kul att jag skulle få träna och utveckla mina kunskaper inom träning och hälsa.

Hur trivs du på skolan?
Jag trivs väldigt bra eftersom många andra elever som har samma intressen som mig, det gör att vi har mycket gemensamt. Det är också en väldigt trevlig miljö på skolan, man känner sig som hemma. Jag går i en bra klass och trivs väldigt bra med alla nya vänner jag träffat.

Vad är det bästa med Fria?
Det är stämningen och gemenskapen. Jag tycker det känns som att alla känner alla på skolan. Jag behöver inte känna att jag ”är en liten etta”, utan jag är en elev som vem som helst på skolan. Det är en jättehärlig atmosfär i både klassrummen och korridorerna. Det finns alltid lärare i korridoren och alla elever är schyssta mot varandra.

Finns det några traditioner på skolan?
Jag har precis fått reda på att det är en volleybollturnering varje år innan jullovet vilket jag tycker ska bli superkul men eftersom jag är inne på mitt första år så känner jag inte till några fler traditioner än. Det ska bli spännande att se vilka fler traditioner som väntar under mina tre år på Fria.

Skulle du rekommendera Fria till andra?
Ja absolut, särskilt om man har ett intresse för idrott och träning. På Fria får man chans att träna på skoltid och kombinera det med skolarbetet på ett väldigt effektivt sätt.

Du som är intresserad av träning, vad tränar du på skoltid?
Jag tränar Fys och hälsa, en av fem idrottsprofiler på skolan. Vi tränar på förmiddagar, två gånger i veckan.

På vilket sätt hjälper träningen dig i ditt skolarbete?
Träningen hjälper mig att bli piggare och positivare i klassrummet. När jag har tränat ett förmiddagspass i skolan upplever jag att jag kan prestera bättre. På första lektionen märks det på mitt humör om jag tränat innan eller inte. Jag tycker de är skönt att träna på förmiddagen, då har jag det gjort och kan fokusera på andra saker efter skolan.