intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Jonna Andersson

Jonna Andersson har tidigare studerat på Linköping Fria Läroverk och redan under gymnasiet hade hon stora planer för en framtida fotbollskarriär. Under studietiden spelade hon i allsvenskan och skolan hjälpte henne att förverkliga hennes drömmar och mål med fotbollen. Samtidigt fokuserade hon på skolan.

Varför var det viktigt för dig att vara ambitiös med både studier och träning?
Att hitta en bra balans mellan skola och träning var nyckeln för mig. Många gånger ville jag ägna all tid åt fotbollen för att i framtiden kunna leva på den men jag visste också att skolan var viktig att fokusera på eftersom jag inte skulle kunna spela fotboll hela livet. Det var viktigt för mig att ha en bra grund att stå på. Ibland när det var mycket med fotbollen var det skönt att vara i skolan, umgås med vänner och bara kunna koppla bort fotbollen för en stund.

Hur fungerade det att kombinera skolan och idrottssatsningen?
Jag tycker att det gick väldigt bra. Särskilt med tanke på att jag från skolan fick det stöd som krävdes för att kunna prestera både i skolan och fotbollen.

Hur löste du det rent praktiskt?
För mig var planering viktigt för att få allting att fungera. Ibland var det såklart tufft men allt handlade verkligen om planering och att försöka behålla lugnet. Jag tror det är viktigt att man själv tar ansvar för både skolan och idrotten. Ibland var jag bortrest med fotbollen och då ansvarade jag för att ta reda på vad jag behövde ta igen. Jag tror inte att det funkar att strunta i skolan och enbart fokusera på idrotten, då blir man bara stressad vilket är negativt för båda delarna.

Hur gjorde du för att orka hålla din ambitionsnivå under hela studietiden?
Mina fotbollstränare stöttade mig och hade full förståelse för att jag tränade vid sidan av studierna. De hjälpte mig också att anpassa träningspassen i skolan efter mitt träningsschema med laget. Det är viktigt att det inte blir för mycket eller för litet av något. Träningspassen i skolan var väldigt bra eftersom jag där fick möjlighet till individuell träning.

Vad är ditt starkaste minne från din studietid på skolan?
Oj, det är svårt att välja ut något enstaka minne. Alla mina tre år på Fria var väldigt bra, jag gick i en bra och ambitiös klass och hade fotbollsträningar där jag fick utvecklas. Vi var också iväg på en och annan fotbollsresa med klassen och det svetsade ihop vår grupp väldigt bra.

Varför var Fria ett bra skolval för dig?
För mig var Fria en perfekt skola eftersom jag ville kombinera skola och träning men jag tycker att Fria passar alla, oavsett om man vill idrotta eller inte. Det finns flera bra program att välja mellan och skolan har en härlig gemenskap och bra lärare.

Vad gjorde du efter gymnasiet?
Jag fortsatte spela i damallsvenskan i Linköpings FC, vann två SM-guld och ett OS-silver med landslaget. Sedan tog jag mitt pick och pack och flyttade till England där jag bor idag. Jag spelar i Super League, Chelsea FC och lever min dröm. Senast vann vi FA-cupen och det rankas som det finaste man kan vinna i engelsk fotboll.