intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Joel Eriksson Ek

Joel Eriksson Ek har tidigare studerat på Karlstad Fria Läroverk och redan under studietiden skrev han på ett kontrakt med Färjestad BK för att därefter bli NHL-draftad av Minnesota Wild. Efter gymnasiet lämnade han Värmland för att spela i det amerikanska ishockeylaget.

Förutom att vara ambitiös med ishockeyn hade du ambitioner med dina studier på Fria, varför var det viktigt för dig?

Jag har alltid gillat att lära mig nya saker. Samtidigt tycker jag det är bra att ha en utbildning att luta sig tillbaka på om jag skulle sluta med ishockeyn, det finns ju exempelvis alltid en risk att bli skadad i sporten. Skolan var också viktig för mig för att jag inte bara skulle tänka och koncentrera mig på hockeyn, utan också på annat. Att jag har tagit mig dit jag är idag beror nog mycket på att jag alltid har gjort det jag tycker är kul. Jag har aldrig blivit tvingad till att träna och spela matcher utan jag har alltid blivit stöttad i det jag velat göra.

Hur fungerade det att kombinera skolan och idrottssatsningen?
Att kombinera studier och träning fungerade väldigt bra för mig. Planering var nyckeln. Jag fick också bra hjälp av förstående lärare som förstod vad det innebar att plugga och elitsatsa samtidigt. Rickard Axinger var min mentor och var nog den som hjälpte mig mest med upplägg och stöttning.

Hur gjorde du för att orka hålla upp ambitionsnivån under hela studietiden?
Det som hjälpte mig mest var nog mitt inre driv. Jag gillade känslan av att klara av och bli klar med olika uppgifter. Jag fick också bra hjälp av lärarna och jag trivdes jag väldigt bra i min klass. I klassen fanns många likasinnade och det gjorde det extra kul att vara i skolan.

Vilket är ditt bästa tips till nya elever, som också ska orka hela vägen?
Mitt bästa tips är att hitta ett sätt att plugga som passar just dig. Skjut inte fram uppgifter utan ta tag i dem i tid så det inte blir så mycket mot slutet. Det är en av de saker som jag tog med mig från tiden på Fria och som jag har nytta av än idag. Ett annat tips är att fråga. Det finns många bra lärare som är där för att hjälpa dig så mycket de bara kan.

Vilket är ditt starkaste minne från din studietid på Fria?
Mitt starkaste minne är nog alla roliga stunder vi hade tillsammans i klassen. Vi trivdes med Frias upplägg, att få möjlighet att göra det vi tyckte var kul under skoltid, nämligen att träna. Sen är ju studenten såklart något jag minns starkt.

Varför var Karlstad Fria Läroverk ett bra skolval för dig?
Det var ett bra skolval för mig eftersom jag fick träna på skoltid. Sen är det ju viktigt att poängtera att man inte måste elitsatsa på en idrott för att plugga på Fria. Skolan passar verkligen alla och det kanske till och med ibland kan vara till din fördel att inte idrotta när vissa av dina klasskompisar gör det. Under idrottslektionerna kan ju du välja att plugga extra mycket.

Bild:Minnesota Wild team photographer Bruce K