intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Hilda Södergren

Hos våra drygt 500 elever finns så klart mängder av otroliga historier, som den om Hilda Södergren. Utan Hilda hade BIK Karlskoga varken haft en träningshall eller en tjejverksamhet!

Hilda är uppväxt på en mjölkgård utanför Karlskoga. Som ung testade hon flera olika sporter men det var först när hon i 11-årsåldern testade ishockey som hon fastnade. Några flicklag fanns inte så Hilda började spela med BIK Karlskogas 02 grabbar. Hildas framfart i pojklaget gjorde att fler tjejer intresserade sig för ishockeyn, bland dessa hennes tvillingsyster Elin.

Men det var svårt att få till ett tjejlag. Ett problem var också att det saknades utrymme för träningstider. Halltiderna räckte inte till och ett flicklag var inte prioriterat. Det var sena söndagskvällar eller uterinken som gällde om man alls skulle träna. Hilda visste att fler istider skulle underlätta för att kunna starta en tjejverksamhet. Hilda, nu 13 år, tröttnade och skickade in ett medborgarförslag till Karlskoga kommun. Det hon föreslog var att kommunen skulle bygga tak och väggar över uterinken och på det viset skapa bättre förutsättningar för träningstider. Förslaget vann gehör både i nämnder och fullmäktige och två år senare invigdes den nya hallen. Hallen gav flicklaget större möjligheter att träna och utvecklas och blott [ett år] efter färdigställandet var Hilda redo för nästa utmaning, en flytt till Karlstad för studier på Karlstad Fria Läroverk och spel i Färjestads BK.

Idag spelar Hilda sin andra säsong i Färjestads damlag, hon har fått mer speltid och känner att hon utvecklas. Hon spelar också i div 2 laget Kil/Charlottenberg som för tillfället leder serien. Hilda har stått för 8 (4+4) poäng på tre matcher. Sommaren 2018 var hon med i truppen för SIHF i inlines VM i Italien vilket var en rolig och häftig erfarenhet.

Ett av namnförslagen på den nya hallen var ”Hildas hall” men tillslut föll valet på ”Nobelhallen B”. Nog hade Hildas hall varit ett bättre val! Det ska sättas upp ett plakat i hallen, att den byggdes efter ett medborgarförslag från Hilda.