intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Catalina Edvardsson

Catalina Edvardsson läser sitt första år på Karlstad Fria Läroverk och är nöjd med sitt gymnasieval. Det hon framförallt gillar med Fria är stämningen, gemenskapen, lärarna och de sammanhållna lektionspassen.

I nian var du på en prova på-dag på Fria. Vad var det som gjorde att du fastnade för skolan?
Det var många olika saker. När jag var på besök upptäckte jag att Fria har långa sammanhållna lektionspass istället för flera korta och jag såg att eleverna därför hann komma in i ett flow när de arbetade. På lektionerna upplevde jag också att lärarna hade en bra relation till eleverna. Något annat som gjorde att jag fastnade för skolan var utbudet av idrottstillval, särskilt Fys och hälsa. Ett annat plus var att maten var god.

Nu går du i årskurs ett. Hur trivs du på skolan?
Jag trivs jättebra på Fria. Jag ångrar inte en sekund att jag valde den här skolan. Det är en härlig gemenskap här och jag tror att det är mycket därför jag trivs så bra, alla kan prata med alla och man hittar enkelt nya kompisar. Jag känner mig trygg på skolan.

Vad är det bästa med Fria?
Det är en supersvår fråga men om jag måste välja något skulle jag säga gemenskapen och den mysiga stämningen, skolan känns nästan som ett andra hem och min klass är som min andra familj. Förr kunde jag vakna och tänka ”nej jag vill inte till skolan idag” men det gör jag inte på Fria, nu är jag mer taggad på att åka till skolan vilket är en jätteskön känsla. På fredagar dekorerar personalen skolan, sätter på musik och kör någon tävling för eleverna. Det ökar gemenskapen.

Finns det några fler traditioner på skolan, utöver fredagsmyset?
Ja, till exempel ”Utmaningen”, en terrängtävling som anordnas i början av läsåret. Andra traditioner är Kick Off, Dreamhack, FriaLan och Mösspåtagning. Senare i vår ska det anordnas någon slags golftävling också har jag hört. Det är kul att Fria har traditioner som passar alla.

Skulle du rekommendera Fria till andra?
Ja verkligen. Precis som jag fick se på prova på-dagen så är lärarna härliga och bra, lektionerna sammanhållna, maten jättegod och matsalspersonalen hur trevliga som helst. Det finns frukost och mellanmål på skolan vilket är superbra. Det finns inget med Fria man inte älskar, allt är bara så bra.

På Fria pratar vi ofta om studier och träning. Tror du att träning har en positiv inverkan på studierna?
Ja jag tränar och jag skulle absolut säga att det påverkar mina studier positivt. Av träningen får jag mer ork och energi i vardagen till att göra saker och det är något jag faktiskt märkt av de veckor jag inte hunnit ta mig till gymmet. När jag inte tränat är det svårare att hålla koncentrationen uppe och jag blir allmänt tröttare.