Vår skolmat

Som en del i Karlstad Fria Läroverks koncept gällande studier och träning driver skolan en helt egen skolrestaurang med ett koncept där eleverna själva bestämmer över sin lunchmeny. Allt sköts via appen Mitt Käk och konceptet har genererat en högre elevnöjdhet samt elever som har ork att prestera hela dagen.

– Vi vill att våra elever ska få maximala förutsättningar till att lyckas med både studier och träning, säger Patrick Hallbäck, restaurangchef.

Enligt honom har majoriteten av Sveriges skolor en utmaning i att få alla elever att äta sin skollunch. Samtidigt slängs cirka 80 ton skolmat per dag i landet, mycket på grund av att personalen har svårt att beräkna antalet lunchgäster samt vilka maträtter som uppskattas. Med hjälp av det nya matkonceptet har Karlstad Fria Läroverk både ökat närvaron i skolrestaurangen och minskat dess miljöpåverkan.

– Vi jobbar ständigt med att utveckla vår verksamhet och skollunchen har varit ett av våra utvecklingsområden. Vi är stolta över att idag erbjuda både elever och personal de fördelar som vi anser att konceptet kring Mitt käk genererar, säger Johanna Nordkvist, skolans rektor.

Eleverna beställer sin skollunch genom en app i vilken det dag för dag listas ett stort antal alternativ att välja mellan. Varje torsdag gör eleverna sin beställning inför kommande vecka och restaurangen vet redan då exakt hur många portioner de ska handla och laga för.