intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Oscar Olsson

Oscar Olsson är instruktör på skolans nya idrottsutbildning OCR (Obstacle Course Racing), där eleverna får möta flera olika fysiska utmaningar. Idrotten är sedan 2013 en av Nordens mest växande.

Alla känner inte till den relativt nya idrotten OCR, kan du berätta mer om den?
– OCR, eller hinderbanelöpning som det kan översättas till på svenska, är en idrott med fokus på uthållighet, explosivitet, styrka och kroppskontroll. En hinderbana är i regel mellan 3 och 15 kilometer lång och under ett lopp testas både löp- och greppstyrka. Längs med banan får utövaren möta mellan 15 och 60 stycken olika hinder.

Varför är OCR en bra träningsform?
– OCR framhäver all typ av fysisk utveckling och mycket handlar om att lära sig att våga, det tror jag eleverna har mycket nytta av i studierna. I OCR får du lära känna dig själv och din egen kropp.

Vad kan eleverna förvänta sig av utbildningen?
– Hos oss får eleverna möjlighet att utöva idrotten två dagar i veckan på flera olika träningsbanor och anläggningar, året om. Tack vare vårt samarbete med hinderbaneföreningen Karlshamn OCR finns det också möjlighet att träna utanför skoltid.

Vad får eleverna göra under ett vanligt träningspass?
– Idrotten har inslag av löpning, klättring, gymnastik, simning och styrketräning, så under ett pass kan du få svinga dig i ringar, hänga i stänger, klättra i rep, ta dig över en hög vägg eller stå på händer. Du kan också få bära eller lyfta något tungt. Eleverna får på köpet en fantastisk naturupplevelse.

Vad tycker du är det bästa med idrotten?
– Det absolut bästa är att alla kan träna det! En av utmaningarna är att det är så pass många färdigheter som ska tränas, men det gör samtidigt idrotten spännande. Det finns ständiga utmaningar och en tydlig stege för utveckling. Alla kan börja med OCR utefter sin nuvarande nivå.

Hur kom du själv i kontakt med idrotten?
– Jag behövde en ny utmaning, ett mål och ett sätt att mäta min egen träning. Via sociala medier hittade jag något som kallades för ”Toughest”. OCR kändes som en blandning av allting som innefattade den träningen som jag utövade. Jag har sedan 2014 varit helt fast i att jaga både löpmetrar och hinder.

Vad tror du om idrottens utveckling och framtid?
– Den är i dagens mätningar en av de snabbast växande idrotterna och jag tror att den kommer växa ännu mer. OCR passar alla och jag tror att alla, både barn, ungdomar och vuxna, har någon typ av nyfikenhet eller något intresse för hinderbanor. Att Fria valt att erbjuda OCR tycker jag är jätteroligt, det ligger helt i tiden och jag hoppas kunna inspirera varje elev till att våga utmana sig själv.