intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Svante Sturesson

Svante Sturesson läser på Kalmar Fria Läroverk och är nöjd med sitt gymnasieval. Han trivs bra på skolan och kombinerar studier och träning

Hur gick tankarna när du skulle göra ditt gymnasieval, varför valde du Fria?
Jag visste att jag ville bli personlig tränare efter gymnasiet och det gjorde att valet föll på Fria, här har jag möjlighet att träna på skoltid.

Nu har du gått på skolan ett tag. Vad är det allra bästa med Fria?
Det bästa är just träningen, här kan man, om man vill, ha mycket idrott på schemat. För mig har det inneburit att jag får ”gratis” träning i veckorna. Skolan har ett eget gym vilket är väldigt bra.

På vilket sätt hjälper träningen dig i ditt skolarbete?
Träningen är bra för mig på många sätt, framförallt så sover, fokuserar och presterar jag bättre. Jag mår helt enkelt bättre av träning.

Hur trivs du annars på skolan?
Jag trivs väldigt bra här. På Fria finns det många bra lärare och man får hjälp av lärarna när man behöver. Vi har också en härlig gemenskap på skolan. Alla är snälla mot varandra och respekterar varandra.

Finns det några traditioner på skolan?
Ja, det finns ganska många traditioner. I början av läsåret åker man exempelvis iväg på läger på Öland. Vid jul, i samband med Musikhjälpen, sänder några elever liveradio i 24h för att samla in pengar till Musikhjälpen. Vi har också en årlig kräftskiva, vårfest, datorbyggartävling välgörenhetslopp på skolan. Traditionerna stärker gemenskapen på skolan tycker jag,

På Fria är lektionspassen i regel längre än på högstadiet, vad tycker du om det upplägget?
Det passar mig jättebra, på en lektion hinner man både få genomgångar och jobba klart med uppgifterna. På högstadiet hade jag kortare lektioner och det gjorde allt mycket stressigare.

Skulle du rekommendera Fria till andra?
Ja verkligen. Om man gillar att jobba både teoretiskt och praktiskt, och samtidigt röra på sig så är det verkligen en perfekt skola.