intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Nova Brideau

Nova Brideau läser sitt första år på Kalmar Fria Läroverk. För att orka hela vägen tränar hon flera dagar i veckan. Då står oftast friidrott på schemat.

Vilken är den främsta anledningen till att du tränar?

– Jag tycker det är otroligt roligt såklart men träningen har också en positiv inverkan på mig, jag upplever att jag blir mycket piggare av att träna. De dagar jag inte tränar är det mycket svårare att ta tag i saker och ting.

Upplever du att träningen ger resultat i ditt skolarbete?

– Ja, verkligen. Efter ett träningspass har jag lättare för att kunna koncentrera mig. Jag blir piggare under dagen och skönt trött på kvällen.

Tränar du i skolan, på fritiden eller både och?

– Nu tränar jag måndag, tisdag, onsdag och fredag på fritiden. I skolan har jag två träningspass på torsdagen och ett på fredagen. På idrottsspecialiseringen på torsdagar kommer jag i samråd med min lärare att lägga upp ett program för återhämtning. Det kan exempelvis vara mental träning, massage eller yoga.

Du sökte nyligen till gymnasiet, varför valde du att söka till Kalmar Fria Läroverk?

– Att det fanns idrottsspecialisering på schemat var ett klart plus. Nu har jag gått här ett tag och jag älskar den här skolan. Det är en stark gemenskap här. Jag får mycket tid med lärarna och får hjälp när jag behöver.

Du är ambitiös, både på friidrottsarenan och i skolan. Vilka är dina mål med träningen?

– Mitt mål är att bli så bra som möjligt i friidrottsgrenen diskus. Mitt personliga rekord på träning är 36 meter och det skulle i nuläget räcka till en tredjeplats i Sverige i min åldersgrupp. Om jag kastar 40–45 meter kommer jag med i utvecklingsgruppen i Växjö och då kommer jag att få hjälp att nå nästa steg, landslaget. Att få vara med på större tävlingar, VM eller OS skulle vara fantastiskt.

Och dina mål i skolan?

– Jag vill hitta vad jag vill jobba med, jag hoppas att min utbildning kan hjälpa mig med det, att jag ska få en ”hint” om framtiden.