intervjuporträtt
Föregående
Nästa

Åsa Karlsson och Christian Jonasson

Åsa Karlsson och Christian Jonasson är lärare på Kalmar Fria Läroverk och finns alltid tillhands för skolans elever för att de ska ha möjlighet att träna och orka hela vägen.

På vilket sätt kombineras studier och träning på Fria?
Alla våra elever läser Idrott och hälsa men sedan finns det ytterligare möjligheter för den som vill träna på skoltid. Exempelvis kan man välja Idrottsspecialisering som sitt Individuella val. Då tränar man två pass i veckan, antingen genom idrottstillvalet Fys och hälsa eller genom Kampsport.

Krävs det några förkunskaper?
Nej, man behöver inte ha några förkunskaper för att träna hos oss. Det handlar alltid om att prestera utifrån sina egna förutsättningar.

Kan man träna utan att få betyg i det?
Absolut! I vår källare har vi ett eget gym och det får alla elever nyttja.

Om man vill elitsatsa då?
För den som vill elitsatsa på Kampsport erbjuder vi även Nationellt Godkänd Idrottsutbildning (NIU) i det.

Var bedrivs Frias träning?
På flera olika platser. Bland annat i skolans gym och den närheten och möjligheten gör att vi direkt från en teorilektion i klassrummet kan gå ner och prova det vi just lärt oss. Vi ser också till att nyttja vårt närområde där det finns många fina utemiljöer, exempelvis Kalmarsundsparken, Långviken, grönområden på Lindö och Skälby. Simhallen ligger inte heller mer än 300 meter från skolan.

Hur ser ett träningspass ut på Fria?
Det är väldigt varierat. Självklart till störst del lärarlett men vi nyttjar gärna elevernas befintliga kunskaper i undervisningen. Håller någon exempelvis på med tyngdlyftning, simning, friidrott, en bollsport eller kanske en racketsport, är det en självklarhet för oss att eleven får möjlighet att leda ett pass i just den aktiviteten.

Vad är det bästa med ert jobb?
Att få arbeta med eleverna och se deras utveckling. Vi trivs som bäst när man ser aktivitet och rörelse överallt, när allt flyter och när alla jobbar på utifrån sina förutsättningar. Våra elever är generellt hälsomedvetna och tar våra ämnen på allvar. Det gör att lektionerna ofta blir en dialog istället för en monolog vilket är väldigt roligt. Vårt mål är att ge eleverna verktygen för att de ska kunna träna på egen hand. Vi vill att de ska ta med sig sina kunskaper från våra lektioner och därigenom kunna lägga upp träningsprogram åt sig själva.

Några träningsnyheter till hösten 2019?
Just nu tittar vi på möjligheten att erbjuda både lärarledda och virtuella pass på skolan.