Fria Läroverkens Katarina Brinte blev Årets yrkeslärare 2021

pressrelease

2021-10-22, 10:22

Malmö Fria Läroverks lärare Katarina Brinte utsågs under Yrkesutbildningsveckan till Årets Yrkeslärare 2021, en nationell utmärkelse som årligen tilldelas en kvinna och en man.

Katarina Brinte är yrkeslärare på Hotell- och Turismprogrammet och har arbetat på Malmö Fria Läroverk i tio år.

Det känns helt fantastiskt, det hade jag aldrig trott, säger Katarina. För mig är det ett fint erkännande för att det man har gjort är bra saker. Jag vill att eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet så att de känner sig trygga när de kommer ut på praktik.

Årets yrkeslärare är ett pris instiftat av WorldSkills Sweden för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare. Priset tilldelas årligen en kvinnlig och en manlig lärare som arbetar för att säkerställa hög kvalitet och attraktionskraft på svenska yrkesutbildningar, samt värnar om utbildningarnas framtida välmående. Med utmärkelsen vill man även att fler ska få upp ögonen och överväga en framtid som yrkeslärare, där de dagligen kan inspirera elever och föra vidare sina kunskaper till nästa generation.

För att vinna priset måste ett antal kriterier uppfyllas: att de är yrkeslärare i Sverige, har lärarbehörighet, i sin roll ha lyckats entusiasmera elever till lärande och kunskapssökande, har en uthållig och god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet samt samarbetar på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.

Katarinas motivering: ”Genom en inspirerande pedagogik och en förmåga att göra varje utbildningstillfälle roligare, är Katarina mycket framgångsrik med att motivera eleverna och utbilda dem till fullfjädrade servicemedarbetare. Hennes skicklighet, uthållighet och brinnande engagemang har resulterat i en förhöjd utbildningskvalitet som idag efterliknar arbetslivet väl. Katarina är en mycket lojal och uppskattad yrkeslärare, medarbetare och kollega, med goda branschkontakter och ett starkt driv för ett nära samarbete över gränserna, vilket gör henne väl värd priset för Årets Yrkeslärare 2021.”

Den andra vinnaren av priset var Lars-Ove Larsson, Bygg- och anläggningslärare på Kunskapskällan i Herrljunga.

Relaterat material