Restaurang och livsmedel

Kök och servering / Bageri och konditori

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som är intresserad av mat och dryck och vill skaffa dig bästa möjliga förutsättningar för en karriär inom restaurangbranschen efter gymnasiet. Det första året läser alla elever samma kurser och därefter har du möjlighet att specialisera dig mot de olika inriktningarna Kök och servering eller Bageri och konditori.

Studera på Fria Läroverken?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

På skolan har vi egen restaurang och bageri och alla elever har möjligheten göra praktik utomlands som en del av studierna. Via det individuella kursvalet erbjuds de som vill, läsa in behörighet för att studera vidare på högskola eller yrkeshögskola efter gymnasiet.


Inriktningen Kök och servering

Passar dig som är intresserad av mat och dryck och vill skaffa dig bästa möjliga förutsättningar för en karriär inom restaurangbranschen.

Här lär du dig processen från råvara till serverad måltid, och att laga god och nyttig mat på ett ekologiskt och ekonomiskt sätt. Du jobbar i skolans elevrestaurang där du bland annat lär dig om service och hur du bemöter gäster på ett professionellt sätt.

Inriktningen Bageri och konditori

Passar dig som är intresserad av bageri och vill bli bra på att baka gott, nyttigt och omtyckta mat- och fikabröd. Under utbildningen lär du dig vad som krävs av en bagare eller konditor. Du får jobba i elevbageriet där du lär dig hur det är att jobba i och att driva ett eget bageri.

Efter gymnasiet

Programmet förbereder dig en karriär inom följande yrken:
  • Kock
  • Servitris/servitör
  • Storkökskock
  • Köksbiträde
  • Försäljare i varudisk och delikatessbutik
  • Konditor
  • Bagare

Dina tre år på Restaurang och livsmedel

Första året

Första året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL), får du en bred förståelse för branschen. Med kurser som Service och bemötande, Livsmedel och Näringskunskap samt Måltid och Branschkunskap upptäcker du olika delar av ditt framtida yrke.

Andra året

Andra året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL), inriktning Bageri och Konditori fördjupar du dig i olika kurser inom området. På inriktning Restaurang (kök och servering) jobbar du vidare med grunderna i mat och service med kurser som Drycker och Ansvarsfull Alkoholservering, Matlagning 1 samt Servering 1.

Sista året

Tredje året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL), inriktning Bageri och konditori bygger vidare med fler kurser i dessa ämnen, utöver detta genomför eleverna även en specialiseringskurs inom valt område. För att uppnå verklig yrkeskompetens breddar du dig dessutom mot Choklad och konfektyr.

Läs mer om de tre åren