Hotell och turism

Hotell och konferens

Bli en person att räkna med i den växande hotell- och turismbranschen! Vårt Hotell- och turismprogram ger dig en bred kompetens för att börja arbeta inom hotell, konferens eller turism direkt efter avslutade studier. Du tränar både praktiskt och teoretiskt i bl.a. service, presentationstekniker, marknadsföring, försäljning samt hur man driver ett företag eller projekt.

Dessa kunskaper kommer du att få användning av, oavsett vilket yrke du till sist väljer. Sista året gör du din långa APL-period inom den yrkesutgång som du själv valt, t.ex reception, konferens, våningsservice eller frukost och servering. Skolan har ett väl fungerande nätverk vilket innebär att vi kan erbjuda alla elever intressanta praktikplatser med goda möjligheter för extraarbete under skolgången.

Studera på Fria Läroverken?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan
VISSTE DU ATT…
…vi erbjuder eleverna på Hotell- och turismprogrammet, fyra veckors praktik i Spanien via Erasmus+?

Praktiken finansieras via EU-programmet Erasmus, som syftar till att öka rörligheten av arbetskraft inom Europa. På fyr- och femstjärniga hotell får eleverna träna på språk, service och olika hotelluppgifter vilket ger dem ännu större chans att få arbete i hotell- och turismbranschen efter gymnasiet.


Efter gymnasiet

Hotell- och Turismprogrammet är ett yrkesprogram. Det innebär att du är väl förberedd för att börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera på högskola. Besöksnäringen expanderar och det byggs många nya hotell i Malmö och Lund, vilket bäddar för god chans till arbete de närmaste åren. Branschen behöver utbildade ungdomar.
Med godkänd yrkesexamen har du alla nödvändiga kunskaper för att kunna få arbeta som t.ex.;

  • Receptionist
  • Konferensvärd/konferensvärdinna
  • Frukostvärdinna
  • Housekeeping (städ, lokalvård, vaktmästare, Husfru)
  • Bokning & Försäljning
  • Eventsamordnare

Programråd

På Fria Läroverken i Malmö har vi ett mycket väl sammansatt och fungerande programråd som träffas ett par gånger om året. Programrådet har som uppgift att se till att yrkesutbildningen inom gymnasieskolan fungerar och utvecklas och bidrar till en organiserad och nära samverkan mellan skola och arbetsliv. Läs mer om det här.


Några av våra samarbetspartners

STF Svenska Turistförmedlingen i Malmö, Swedbank Stadion/MFF Event, NumeraMässor, Mercure Hotel, Malmö, Choice hotels i Malmö (Comfort Hotel, Clarion Collection Temperance, Quality Hotel), Best Western Hotel Jägersro, Elite Hotels I Malmö (Elite Plaza Hotel, Elite Savoy Hotel, Elite Residens Hotel), Scandic Triangeln, Artexis, Radisson Blu Hotel Malmö, MalmöMässan m.fl.

Dina tre år på Hotell och turism

Första året

Första året på Hotell- och turismprogrammet (HT), Hotell och konferens fokuserar du på grunderna inom Hotell- och turismbranschen. Med kurser som Logi, Konferens och evenemang samt Service och bemötande upptäcker du olika delar av ditt framtida yrke och får en god uppfattning om vad branschen är, och du får chansen att upptäcka din egen kommun ur ett nytt perspektiv. Du tränas både praktiskt och teoretiskt inför servicemöten. Vi lägger också stor vikt vid värdskap och presentationsteknik. Du får möjlighet att prova på branschen under en kortare APL- period (arbetsförlagt lärande).

Andra året

Andra året på Hotell- och turismprogrammet (HT), Hotell och konferens, förbereder du dig för ditt framtida yrkesliv med kurser inom hotell och inom konferens och evenemang. Du utvecklar de kunskaper och egenskaper som branschen kräver och efterfrågar, både i skolan och under APL- perioden. Det finns också goda chanser att du kan få göra din APL utomlands.

Sista året

Tredje året på Hotell- och turismprogrammet (HT), Hotell och konferens, specialiserar du dig mot en del av branschen genom programfördjupningskurser. För att uppnå verklig yrkeskompetens har du även läst Servering 1 under första året men fördjupar dig mer i evenemang och värdskap på resmålet. Under detta sista år utökas den praktiska delen, då du gör APL under 12 veckor med möjlighet att få erfarenhet såväl i Sverige som utomlands genom Erasmusprojektet. Du väljer själv din yrkesutgång efter ditt intresse t ex receptionist eller konferensvärd. Ditt gymnasiearbete ska visa att du är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Detta kan ge dig fördelar när du sedan ska söka jobb.