Ekonomi

Ekonomi / Juridik

Ekonomiprogrammet passar dig som vill göra skillnad, kanske genom att starta ett eget företag, jobba som jurist eller med biståndsfrågor i framtiden. Du får lära dig om samhällsfrågor, ekonomi och juridik, och hur dessa hänger ihop. Under utbildningen fördjupar du dig inom ekonomi, juridik och företagande, både i skolan och ute på studiebesök. Hos oss får du också starta eget företag själv eller tillsammans med andra inom Ung Företagsamhet.

Programmet är högskoleförberedande. Det betyder att du får många teoretiska kurser som tillsammans ger dig en bred behörighet till många program och kurser på högskola och universitet.

På Ekonomiprogrammet i Karlstad får du en varierad undervisning som ligger nära verkligheten och förbereder dig för vidare studier på universitet och ditt framtida yrkesliv som ekonom eller jurist.

Genom praktik, gästföreläsningar och företagsbesök får du chansen att få en inblick i de yrken som en ekonomiutbildning kan leda till. Vi har också ett samarbete med handelshögskolan på Karlstads universitet som innebär att du som elev får chansen att delta på universitetsföreläsningar redan under din gymnasietid. Du får även möjligheten att bli diplomerad gymnasieekonom vilket ger bra förutsättningar för en framtida karriär som ekonom.

Studera på Fria Läroverken?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

Samarbete med Karlstads universitet

Vi samarbetar med Handelshögskolan på Karlstad universitet för att du som elev redan på gymnasiet ska lära känna universitetet och bli väl förberedd för vidare studier. Detta innebär bland annat att du som elev kommer att få prova på ordinarie undervisning och föreläsningar på universitetet redan under gymnasiet!


Möjlighet att göra praktik

På Fria Läroverken i Karlstad erbjuds alla elever oavsett program möjligheten att göra praktik. Vi erbjuder detta för att vi är övertygade om att kombinationen av teori och praktik är det bästa sättet att lära sig saker på riktigt. Du kan läsa mer om praktiken här.


Internationellt utbyte

Fria Läroverken har i många år jobbat mycket med internationalisering och nu kommer även vi på Ekonomiprogrammet att inleda ett internationellt utbyte med flera skolor i Europa. Detta innebär att du som elev kan få möjligheten att besöka dessa länder under din skoltid hos oss. Du kan läsa mer om vårt internationella arbete här.


Diplomerad gymnasieekonom

Fria Läroverken Karlstad och Ekonomiprogrammet har från och med i våren 2013 blivit en diplomerad gymnasieskola. Detta innebär att du som läser ekonomiprogrammet på Fria Läroverken har möjligheten att bli diplomerad gymnasieekonom vilket är en merit på din CV och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.


Efter gymnasiet

Programmet ger behörighet till de flesta kurser och program på universitet och högskolor, som exempelvis:

  • Civilekonomprogrammet
  • Juristprogrammet
  • Fastighetsmäklarprogrammet

Du har också möjligheten att bli diplomerad gymnasieekonom vilket ger dig bättre möjligheter att jobba direkt efter gymnasiet som ekonom på exempelvis en bank.
Vanliga yrken efter ekonomiska och juridiska studier är bland annat:

  • Marknadsförare
  • Advokat
  • Projektledare
  • Fastighetsmäklare
  • Revisor
  • Egenföretagare
  • Företagsledare

Dina tre år på Ekonomi

Första året

Du får en bred förståelse för ämnet, du fokuserar på ekonomi och företagande samtidigt som du läser många förberedande kurser inför en högskoleutbildning. I kursen företagsekonomi får du pröva på olika delar inom ekonomi såsom entreprenörskap och marknadsföring.

Andra året

Du fördjupar dina kunskaper inom ekonomi i kurser som marknadsföring och entreprenörskap. Du kommer också att få möjligheten att driva UF-företag och tillämpa dina kunskaper inom ekonomi. Samtidigt fortsätter du att läsa universitetsförberedande kurser som samhällskunskap, matematik och engelska.

Sista året

Du läser kurser som psykologi och ledarskap eller affärsjuridik, rätten och samhället och psykologi 1 och 2, beroende på inriktning, för att göra dig förberedd inför både vidare studier och ett framtida yrkesliv. Dessutom har du möjligheten att själv påverka din utbildning genom individuella val och ditt gymnasiearbete. Dina val kan hjälpa dig att uppnå en särskild behörighet för högskolan, ge dig möjlighet att specialisera dig inom särskilda delar av ekonomi/juridikområdet samt uppfylla kraven för att bli diplomerad gymnasieekonom. Du får också gå ut på praktik och pröva på olika yrken och knyta kontakter på arbetsmarknaden inför framtiden.