Barn och fritid

Fritid och hälsa

På Barn- och fritidsprogrammet får du goda förutsättningar att utveckla ditt ledarskap samtidigt som du får en bred förståelse inom fritid och hälsa. Det innebär att du får kunskaper inom ledarskap, hälsopedagogik, fritid och friskvård, psykologi och kommunikation. Du läser två kurser inom träningslära där du lär dig om hur din kropp fungerar i samband med träning.

Träning genomsyrar programmet och du kommer att kunna träna minst två förmiddagar i veckan oavsett om du är aktiv i en idrottsförening eller bara gillar att träna och må bra. I utbildningen kommer du även att få möjligheten att arbeta med verkligt lärande genom olika ledarskapsprojekt. Där du som elev lär dig att leda och arbeta med människor i varierande åldrar även i miljöer utanför skolan. Du har 15 veckors praktik där du får prova på vad det innebär att arbeta som idrottsledare eller personlig tränare/instruktör. Programmet passar dig som vill arbeta som idrottsledare, personlig tränare/instruktör, polis, lärare och sjukgymnast. Programmet riktar sig även till dig som vill satsa helhjärtat på din idrott som elitidrottsutövare.

Studera på Fria Läroverken?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

Verkligt lärande

Hos oss får du sammanlagt femton veckors praktik (en vecka i årskurs 1, fyra veckor i årskurs 2 och fem veckor samt en dag i veckan i årskurs 3). Under praktiken provar du på vad det innebär att arbeta som personlig tränare/instruktör eller idrottsledare.
Ämnesöverskridande projekt. Du jobbar med samma projekt i flera ämnen där du uppfyller olika centrala innehåll, exempelvis:

 • PT-fajten – du vägleder en vuxen person gällande kost, motion, sömn o.s.v.
 • Du är med och arrangerar friluftsdagar med befintliga skolor i kommunen.
 • Du är funktionär vid Tjurruset
 • Karlstad kommuns idrottsskola – Där du håller i olika aktiviteter för barn.
 • Du skriver en analyserande rapport utifrån din kost och träning under en period.

Samarbetsprojekt. Vi har många projekt med olika samarbetspartners, exempelvis:

 • Naturkunskap i samarbete med universitetet en gång per år.
 • Besök på jobbcoachföretag med svenskan.
 • KMTI (används av våra idrottare och är även en eftertraktad praktikplats).
 • Tingvallahallarna (används av våra idrotts- och innebandyelever).
 • Löfbergs arena, Färjestad (används av våra hockeyelever).
 • SATS (används av våra hockeyelever).
 • Hälsotest i samarbete med universitetet.
 • Värmlands innebandyförbund.
 • Innebandybutiken.
 • Värmlands idrottsförbund (t.ex. föreläsning om doping).

Entreprenörskap och innovation

Vi samarbetar och utvecklar dig som elev i följande projekt:

 •  Pensionärsaktiviteter. Våren 2014 påbörjade vi ett samarbete med Karlstad kommuns praktiksamordnare där du får planera och genomföra olika aktiviteter för pensionärer som bor på äldreboenden runtom i Karlstad. Du håller i aktiviteter såsom pensionärsgympa, tipspromenader, quiz, boule m.m.
 • Tjurruset. Du samarbetar med IF Göta i uppbyggnaden av bana och målområde för den årliga tävlingen av Tjurruset. Du får lära dig hur viktig planering och logistik är i ett funktionärskap.
 • Karlstads idrottsskola. Du genomför olika idrottsaktiviteter för barn i samarbete med Karlstads kommun. Du agerar idrottsledare och genomför en lektion som du förberett sen tidigare på lektionstid i skolan. Detta är ett utmärkt sätt för dig att få träna på ditt ledarskap.
 • Friluftsdagar för grundskolan. Vi får många förfrågningar från grundskolor i Karlstad. Varje läsår agerar du och dina klasskamrater som ledare för dessa yngre ungdomar på idrottsdagar, friluftsdagar och temadagar inom hälsa. Du planerar och genomför dessa aktiviteter ihop med skolornas idrottslärare.

Kombinera ditt intresse med studier

Hos oss får du fördjupa dig inom träningslära, hälsa och fritidskunskap samtidigt som du får läsa kurser som ger dig en stabil grund och behörighet för att läsa vidare efter gymnasiet, bland annat engelska, historia, naturkunskap och matematik. Kurserna har en infärgning av programmets inriktning, fritid och hälsa. Gymnasiearbetet ger dig chansen att under årskurs tre använda dina kunskaper inom träningslära, ledarskap och hälsofrämjande arbete genom att arbeta med ett projekt som du själv har skapat. Du kan välja att genomföra ditt gymnasiearbete på din praktikplats eller genomföra det på annat sätt. Valet är ditt!


Utbilda dig till Personlig tränare eller Idrottsledare

Hos oss kommer du att lära dig vad det innebär att arbeta som personlig tränare eller idrottsledare, bland annat genom ditt val av praktikplats, studiebesök och föreläsare. Dina lärare har god erfarenhet inom träningslära, fritid och hälsa. Vi har goda kontakter med olika träningsanläggningar i Karlstad och flera av våra idrotter har sin träning förlagd på dessa anläggningar.


Efter gymnasiet

Utbildningen leder till yrken som:

 • Personlig tränare
 • Idrottsledare och elitidrottsutövare.

Utöver dessa kan du på Barn- och fritidsprogrammet skaffa dig högskolebehörighet och även en särskild behörighet till universitetet som bl.a. gör det möjligt för dig att studera till:

 • Lärare, Sjukgymnast, Polis eller brandman.

Dina tre år på Barn och fritid

Första året

Du läser studieförberedande ämnen och lär dig hur du tillgodogör dig kunskap på ett framgångsrikt sätt. Du bekantar dig med utbildningens huvudspår Fritid och hälsa. Under två förmiddagar i veckan har du möjlighet att ägna dig åt ditt idrottande eller den träning du inte vill vara utan.

Andra året

Du väljer om du vill tillgodogöra dig en högskolebehörighet genom fördjupande kurser. Du bekantar dig med din framtida yrkesbransch genom ditt yrkesval och handledning av branschkunniga lärare. Utbildningens arbetssätt lägger särskilt fokus vid de yrkeskompetenser som anses viktiga för din yrkesutgång. Du inleder den APL (arbetsplatsförlagt lärande) som hjälper dig omsätta dina teoretiska kunskaper till praktik. I skolan arbetar du teoretiskt så väl som praktiskt och en del av undervisningen sker utanför skolans lektionssalar. Du fortsätter att idrotta och träna två gånger i veckan.

Sista året

Du sätter din prägel på din gymnasieutbildning genom ditt val av gymnasiearbete och yrkesval. En väsentlig del av din skoltid spenderar du på din praktikplats som kan vara kopplad till ditt gymnasiearbete om du så önskar. I de karaktärsämnen du läser fördjupar du din yrkeskompetens. Du kan tillgodogöra dig särskild behörighet till universitetet eller/och fortsätta med ditt idrottande.