Samhälle

Medier, information och kommunikation

Samhällsvetenskapsprogrammet, med inriktning Medier, infor­mation och kommunikation, är programmet för dig som är intres­serad av samhällsfrågor och vill bli bra på att kommunicera både i text och i bild. Att veta hur samhället fungerar och hur du för ut information på smartast sätt är en bra grundpelare att stå på. Under utbildningen utvecklar du ditt skrivande och visar upp det du gör i olika digitala medier. Genom våra ”skarpa projekt” ute i ”verkliga” livet, lär du dig att använda dina kunskaper och komma i kontakt med yrkesgrupper och branscher inom din inriktning.

Studera på Fria Läroverken?

Vill du börja hos oss eller bara veta mer? Skicka en intresseanmälan!

Intresseanmälan

Programmet är brett och du får läsa teoretiska kurser i svenska, engelska, matematik och moderna språk men också praktiska kurser som fotografi, medieproduktion och digitalt skapande. Programmet är en högskoleförberedande utbildning. Därför lär du dig effektiva studiemetoder som du har nytta av om du efter studenten pluggar vidare på högskolor och universitet inom bland annat journalistik, kommunikation eller medieproduktion.

Dina tre år på Samhälle

Första året

Första året utforskar du vilka olika yrken som finns inom medievärlden. Du lär dig hantera digitala medier genom att prova olika programvaror och tekniker. Du övar också upp din studieteknik inför studier på högskolor och universitet och provar på de olika yrkesrollerna inom media som gör dig för­beredd på det du siktar på att jobba med senare i livet.

Andra året

Under andra året utvecklar du ditt sätt att kommunicera, argumentera, tänka, debattera och analysera. Du lär dig mer om vilka lagar och regler som gäller inom media. Genom att välja intresseområde, kan du även fördjupa dig ytterligare.

Sista året

Under tredje året jobbar du med ett gymnasiearbete som har koppling till det du vill jobba med framöver. Programmets ämnen knyts samman med reportageuppdrag eller reportageresor som gör dig väl förberedd för yrkeslivet.