Karlshamn storsatsar på utveckling av yrkesprogrammen

Karlshamn Fria Läroverk inleder ett samarbete med konsultföretaget Btv. Nordic AB med syfte att utveckla skolans yrkesprogram. Arbetet handlar framförallt om att stärka kopplingen mellan skolans program och näringslivet.

– Kopplingen mellan skolan och näringslivet är viktig för alla program men särskilt viktig för yrkesprogrammen. Det handlar om att näringslivet ska vara en naturlig del av programmen. Allt från studiebesök, mentorer från branschen och gästföreläsningar till praktik ska vara genomtänkt och följa en röd tråd, säger Christina Persson, rektor på Karlshamn Fria Läroverk.

Programmen det handlar om är Handels- och administrationsprogrammet med inriktning handel och service, El- och energiprogrammet med inriktning dator och kommunikationsteknik och Frisörprogrammet. Under två månader kommer Btv jobba tillsammans med skolans ledning och personal för att utveckla programmens upplägg.

– Vårt team kommer gå igenom alla program från grunden och titta på allt ifrån vilka kurser som erbjuds och vad man gör i de olika kurserna till hur man samverkar med näringslivet, säger Mikael Espenkrona, projektledare för Btv.

Btv har lång erfarenhet av att driva utvecklingsprojekt inom både näringsliv och skola. Bland annat har man jobbat med företag som SKF, Rädda Barnen, Dialect och Åhléns. Inom skola har man senast jobbat med Ronneby kommuns handelsprogram.

Rektor Christina Persson ser detta som ett naturligt nästa steg för skolan.

– Vi har redan idag Karlshamns nöjdaste gymnasieelever och studieresultaten är bra. Det här gör att vi kan ta nästa steg och höja oss ytterligare en nivå. Ambitionen är att våra yrkesprogram ska vara bäst i Sverige och att alla som går ett program hos oss ska vara mycket väl förberedda för att gå vidare till yrkeslivet, starta eget företag eller studera vidare.